Az akne vagy mitesszer – közönséges nevén a pattanás – kialakulásának oka, hogy a bőrben található faggyúmirigyek kivezető nyílása eltömődik és általában be is gyullad. Mivel a legtöbb faggyúmirigy a felsőtesten és az arcon található, ezeken a területeken jelennek meg leggyakrabban a pattanások.

A legfontosabb, amit a pattanás megjelenésekor szem előtt kell tartanunk, hogy TILOS otthon nyomkodni, kaparni, vakarni!

Abban az esetben, ha otthon próbáljuk kezelni pattanásainkat, legyünk óvatosak, mert ha a bőr kinyílik, vérezni kezd akkor a bőr mélyebb rétegét megsértettük, ilyen esetben a bőr heggel gyógyul. A heg helyén a hámréteg valószínűleg megvastagszik, és a nem megfelelően kitisztított faggyút a bőr mélyebb rétegeibe tolja. Ezután sokkal nehezebb kitisztítani a bőrt!

Előfordul, hogy fehér közepű, gyulladt pattanások jelennek meg a bőrön és ezek igen zavaróak tudnak lenni, minél előbb szeretnénk megszabadulni tőlük. Ha a kozmetikusunkhoz valamilyen oknál fogva nem tudunk bejelentkezni, otthoni körülmények közt tudjuk enyhíteni kissé a bőrtüneteket. A gyulladt bőrt ilyenkor arclemosóval letisztítjuk, majd radírozzuk. Ezután felpuhítjuk a bőrt, erre akár egy otthoni lábasban felforralt víz vagy egy meleg vizes fürdő is alkalmas. A lényeg hogy a bőr felpuhuljon, így a pattanást könnyebben ki tudjuk nyomni, de fontos, hogy ne körömmel, hanem ujjbeggyel préseljük ki a faggyút a pórusokból. Miután kinyomtuk a pattanást fertőtlenítsük le alkohol tartalmú tonikkal vagy esetleg bőrfertőtlenítővel. Összehúzó pakolás helyettesítéseként fogkrémet tudunk alkalmazni a gyulladt rész nyugtatására.

Ha úgy döntünk inkább nem állunk neki „műteni”, rakjunk a pattanásra némi korrektort vagy használjunk gyógyalapozót sminkelés előtt!

Ne feledjük!

Az otthoni „sufni-tuning” nem helyettesíti a szakember által végzett bőr- és arckezelést, a fent leírtakat csak vészhelyzet vagy randi esetén alkalmazzuk! Nem véletlen, hogy a kozmetikus szakemberek ezeket a módszereket és eljárásokat évekig tanulják, így elkerülhető a hegek és egyéb bőrhibák kialakulása.