A narancsbőr általában a combon és a fenéken jelenik  meg. Ez annak a következménye, hogy a felgyülemlett salakanyagok (a szervezet által elraktározott zsírok) nem távoznak el a testből, így narancshéj-szerű képződmény alakul ki a testen. Fontos, hogy megállapítsuk, milyen stádiumban van a narancsbőr kialakulása a testünkön, így sokkal hatékonyabban tudjuk felvenni a harcot ellene. A lúgosítás és a méregtelenítő kúra mellett a vákuumkezelés a leghatékonyabb eljárás a narancsbőr megszüntetésének érdekében illetve bizonyos vitaminok is besegíthetnek.

Mely vitaminok segítenek a narancsbőr megszüntetésében?

A számtalan narancsbőr elleni szer között, érdemes figyelmet fordítani bizonyos vitaminokra. Nem arról van szó, hogy beszeded és volt nincs narancsbőr, de elősegíti például a bőr feszességének megőrzését illetve visszaállítását vagy regenerálja a sejteket stb. Nézzük melyek az anticellulit vitaminok!

C vitamin

Nagyon hasznos vitamin, sejtregeneráló hatása jelentős. Megvédi a sejteket a károsodásokkal szemben, így a ráncok kialakulásának megelőzése mellett, akadályozza a narancsbőr kialakulását is. Fontos szerepet játszik a kollagénszintézisben is, tehát a bőr fesszeségének biztosításában is jelentős szerepe van. A legtöbb gyümölcs és zöldség tartalmaz C vitamint (narancs, kivi, paprika, paradicsom stb) így minél nagyobb mennyiség foyasztása ajánlott, mivel a szervezet ezt a vitamint nem tudja tárolni!

A vitamin

Az A vitamin zsírban oldódó vitamin, más néven retinol. A bőr fesszeségének és épségének megőrzésében játszik szerepet, mivel csökkenti a kollagén rostok lebomlását és serkenti az újraképződésüket. Az A-vitamin provitaminok formájában megtalálható a természetben, pl a karotin is ilyen provitamin, mely  pl.a répában nagy mennyiségben fordul elő. A retinol megtalálható még tej és tejtermékekben, állati belsőségekben (máj, vese stb.), tengeri halakban illetve a tojássárgájában.

E vitamin

Az E vitamin, más néven tokoferol, az A vitaminhoz hasonlóan zsírban oldódó vitamin, antioxidáns vagyis védi a szervezetet a szabad gyökök káros hatásától, tehát rákmegelőző hatású. Elősegíti a bőr szöveteinek oxigén felvételét, felgyorsítja a lerakódott zsírok eltávozását a szervezetből. A  modern testápoló készítmények álatlában tartalmaznak  E vitamin, de tabletta formájában is kapható, A növényi olajok , magvak illetve a máj, a hús és a tojás tartalmaz jelentősebb mennyiségű E vitamint.

B vitamin komplex

10 különböző B vitamin és savat értünk a komplex kifejezés alatt, mindig együtt fordulnak elő az élelmiszerekben és mindig közösen fejtik ki hatásukat. Biztosítják a szervezet számára megfelelő vérkeringést és a sejtaktivitás szinten tartásában is szerepet játszanak. A leghasznosabb B vitamin a narancsbőr elleni harc támogatásában a B2 vitamin, mely segíti a  bőr szöveteinek oxidációját, és a B6 vitamin, mely a zsírok és salakanyagok feldolgozásában játszik szerepet.  A B2 vitamin megtalálhat tojásban, májban, túróban, a B6 vitamin megtalálható a tejben és a májban.

A fent említett vitaminok igen hasznosak a narancsbőr elleni védekezésben illetve a narancsbőr kezelésekor ajánlott szedni ezeket, de mindig tartsuk be az ajánlott napi mennyiséget, így elkerülhetjük az esetleges túladagolással járó tünetek kialakulását!

Amennyiben kérdésed van a narancsbőrrel kapcsolatban, hívj bizalommal!

Sándor Orsolya kozmetikus szakoktató  – 06 / 30 999 10 44