Tapasztaltad már azt a frusztrációt, mikor egy zavaró szőrszálat találsz a bőr alatt? Ez a gyakori jelenség, amit szőrbenövésnek vagy benőtt szőrnek neveznek, sok ember számára okoz kellemetlenséget. Nézzük a benőtt szőrszálak megjelenésének okait, illetve megelőzésének lehetőségeit és a meglévő szőrbenövések kezelési lehetőségeit, melyek segítségével sima bőrfelületet érhetsz el!

A benőtt szőrszálak kialakulása

A bőr alá nőtt szőrszálak akkor fordulnak elő, mikor a szőrszálak visszagörbülnek vagy oldalra nőnek a bőrben, ahelyett, hogy a tüszőből emelkednének ki. Ez gyulladáshoz, bőrpír kialakulásához vagy apró dudorok és pustulák megjelenéséhez vezethet. A benőtt szőrszálak leggyakrabban a rendszeresen borotvált vagy otthoni sufnigyantázást elszenvedő területeken fordulnak elő, mint például a láb, a hónalj és a bikini vonal.

A szőrbenövések kialakulásának okai

Számos tényező hozzájárulhat a szőrbenövések kialakulásához:

– nem megfelelő szőrtelenítési technikák: a túl sűrű borotválkozás, a tompa borotva használata a szőrszálak egyenetlen vágását okozhatja, ami szőrbenövés kialakulásához vezethet.

–  göndör szőrzet: a göndör vagy erős szőrszálakkal rendelkező egyének hajlamosabbak a benőtt szőrszálak kialakulására, mivel a szőr hajlamos visszagöndörödni a bőrbe.

– szűk ruházat: szűk ruházat viselése, különösen azokon a területeken, ahol gyakran szőrbenövések fordulnak elő, beszoríthatja a szőrszálakat a bőr felszíne alá.

– elhalt hámsejtek felhalmozódása: az elhalt bőrsejtek felhalmozódása blokkolhatja a szőrtüszőket és az újonnan kinőtt szőrszálakat a bőr alá zárhatja.

Hogyan előzhetjük meg a benőtt szőrszálak kialakulását?

Bár a szőrbenövések igen makacsok lehetnek, vannak olyan lépések, amelyeket megtehetsz az előfordulásuk megelőzése érdekében:

– peelingezés: a rendszeres radírozás segít eltávolítani az elhalt hámsejteket és megakadályozza a tüszők eltömődését. Használj gyengéd bőrradírt, ami tartalmaz szalicilsavat vagy glikolsavat!

– megfelelő szőrtelenítés: borotválkozás helyett válaszd inkább a professzionális gyantázást, hogy elkerüld a szőrbenövés kialakulását.

– hidratálás: a bőr nedvességtartalmának megőrzése elősegítheti a szőrtüszők lágyulását és csökkentheti a szőrszálak beszorulásának valószínűségét.

– kerüld a szűk ruházatot az irritáció csökkentésének érdekében!

A benőtt szőrszálak kezelési lehetőségei

1. Gyulladáscsökkentő krémek alkalmazása

2. Meleg borogatás

3. Manuális eltávolítás steril tűvel kozmetikus által

4. Lézeres szőrtelenítés (világos bőrű, sötét szőrű egyéneknek)

A bőr alatti vagy benőtt szőrszálak sok ember számára okoz kellemetlenséget amellett, hogy nem esztétikus igen frusztráló is lehet. Az okok megértésével, a kialakulásuk akadályozásával és a kezelési lehetőségeik megismerésével hatékonyan kezelhetőek a szőrbenövések, így a bőr simábbá és dudoroktól mentessé válhat.

Jelentkezz be most szőrbenövés eltávolításra!

Időpontfoglalás – 06309991044