A szőrszálak benövése két esetben alakulhat ki:

– A  bőr kiszárad,megvastagszik majd hámlani kezd, ezáltal eltömíti a szőrtüsző kivezető nyílását.

– A szőrszálak gyengék, ezért nem képesek a bőr felső rétegén áthatolni.

Ez a probléma leggyakrabban az epilálógép használatakor jelentkezik, de előfordulhat otthoni szőrtelenítés vagy borotválkozás után is. A nem megfelelő szőrtelenítési eljárás alkalmazása után akár hónapokig is láthatóak a bőr alatt a benőtt szőrszálak, még akkor is, ha már nem alkalmazzuk ezeket a szőrtelenítési technikákat.  Jobb megoldást kínál ennek a problémának a kivédésére, ha gyantáztatunk, mivel az epilálás és a borotválkozással szemben, gyantázás közben a bőr felső rétege (elhalt hámsejtek) eltávolításra kerül. Így elkerülhető a bőr hámrétegének megvastagodása, ami szőrbenövéshez vezethet.

A szőrbenövés otthoni kezelésekor a legfontosabb, hogy a bőrt hidratáljuk és a hámréteget vékonyítsuk.

A bőr hidratálására használjunk a bőrtípusunknak megfelelő testápolót, olajat – ez segíti a külső hidratálást – de ne feledkezzünk meg a napi 2 liter folyadék elfogyasztásáról sem, ami a szervezet  belső hidratálást biztosítja.

Fürdés vagy szaunázás közben a bőr felpuhul, javasolt ezután dörzsölni a bőrt fürdőszivacs vagy szauna kesztyű segítségével. Bőrradírt is használhatunk, de fontos megjegyezni. hogy a bőr túlzott koptatása a visszájára is fordíthatja a folyamatot! Ne essünk túlzásba, heti kétszer elég megismételni a bőrradírozást!

Ha esetleg gyulladás kíséri a szőrbenövést, akkor kialakult a szőrtüszőgyulladás. A probléma kezeléséről a Hasznos tippek otthonra – Szőrtüszőgyulladás című cikkemben olvashatsz részletesebben.