A szódabikarbóna hatásai

A szódabikarbóna az egyik legolcsóbb és egyben leghatásosabb otthoni körülmények közt is alkalmazható arc- és bőrápoló termék, melynek használata sima és bársonyos bőrt eredményez. Kizárólag természetes összetevőket tartalmaz, tehát kémiai adalákanyagoktól mentes, antibakteriális hatással rendelkező készítmény, mely hatásosan kezeli a pattanásos, illetve a száraz bőrt egyaránt.

Miként használjuk otthon?

Napjainkban az arc megfelelő otthoni ápolása egyre inkább előtérbe kerül. A drogériákban számtalan arcradír áll a rendelkezésünkre bőrtípustól/bőrproblémától függően. Azonban ezek a készítmények nem csak természetes összetevőket tartalmaznak, hanem mesterséges illat- és színezékanyagokat, melyek jelentős mértékben igénybe vehetik arcbőrt. Létezik azonban egy olyan megoldás, amely költségkímélő és mindemellett kizárólag természetes összetevőket tartalmaz valamint minden háztartásban megtalálható. Ez lenne a szódabikarbóna, melyből kiváló arcradírt lehet készíteni házilag. A szódabikarbóna szemcséit keverjük össze vízzel a tökéletes radírozó hatás elérésének érdekében, majd vékony rétegben vigyük fel a kezelendő bőrfelületre, legyen szó akár az arcról, akár a testről és dörzsöljük át mosdókesztyűvel. A szódabikarbónával történő radírozás kíméletesen, de hatásosan távolítja el bőrünk felszínéről az elhalt hámsejteket.

Pattanások kezelésére

A pattanások kialakulását a túlzott faggyútermelés, a helytelen táplálkozás, valamint hormonális problémák is előidézhetik. Az immunrendszerünk felelős azért, hogy a szervezetben illetve a bőrünkön megjelenő gyulladásos folyamatokat hatásosan leküzdje. Főként tavasszal illetve a téli időszakban az immunrendszer számos megpróbáltatásnak van kitéve, így, ha teljesítménye csökken a gyulladásos folyamatok felerősödhetnek és bőrünket is jelentősen megviselhetik, azonban a szódabikarbóna enyhítheti a bőrön jelentkező gyulladásos tüneteket. A szódabikarbóna kitisztítja a pórusokat és eltávolítja a felesleges olajat a bőr felszínéről, összehúzó hatása mellett kiválóan alkalmas arcmasszírozásra is. Masszírozás esetén vékony rétegben vigyük fel az arcbőrre majd körkörös mozdulatokkal masszírozzuk be a bőrbe, ezután hagyjuk rajta 5-10 percig, majd a teljes száradást követően alaposan mossuk le vízzel.

Fontos azonban megjegyezni, hogy a szódabikarbóna számos jótékony hatása mellett, túlzott használat esetén jelentősen igénybeveheti bőrünket, bőrszárazságot okozhat, ezért minden egyes “kezelés” után mindenképpen gondoskodjunk a bőr megfelelő hidratálásról.

A szódabikarbónával történő radírozást kizárólag hetente egyszer végezzük és amennyiben javulást észlelünk a kezelések gyakoriságát is csökkentsük.

A szódabikarbóna további felhasználása

A szódabikarbóna jótékony hatása nem csak a bőr kezelésénél élvezhetjük, felhasználási területei igen változatosak.

Samponként. Keverjünk össze 2 evőkanál szódabikarbónát 1 evőkanál ecettel, majd a szokásos módszerrel mossunk vele hajat.

Fogfeherítőként. A szódabikarbóna szemcséinek segítségével természetes fogfehérítőt kaphatunk. Keverjünk a fogkrémhez egy kevés szódabikarbónát és a szokásos módon mossunk vele fogat.

Bőrkeményedés kezelésére. A langyos vízhez, amibe a lábunkat tesszük keverjünk hozzá egy kevés szódabikarbónát, valamint olajat. A szódabikarbóna szemcséi hatásosan távolítják el az elhalt hámsejteket a talpról, az olaj pedig a megfelelő hidratációról gondoskodik.