Sokakban felmerül a kérdés, mikor a tükörbe nézve szembesülnek a nem éppen esztétikus látványt nyújtó bőrproblémákkal kapcsolatban. Fontos tudni, hogy a legtöbb esetben az arcon kialakuló gyulladt pattanások, aknék, főleg felnőttkorban, összefüggésbe hozhatóak valamilyen belső problémával. A bőr mindig “jelez”, ha felborul a szervezet egyensúlya. A legszerencsésebb, ha mielőbb diagnosztizáljuk az okokat így spórolhatunk Magunknak némi időt és pénzt. Amennyiben valószínűsítettük a gyulladt pattanások kialakulásának okát, a további kezelésük egyszerűbbé és gyorsabbá válhat.

Nézzük az arc zónáit, melyeket különböző színekkel jelöltünk, így könnyebbé téve az aknék, pattanások kiváltó okának pontosabb diagnosztizálását! 

        arczonak

Kék szín – (homlok) emésztőrendszer és vegetatív idegrendszer. A méreganyagok felgyülemlése  a szervezetben növeli a stressz érzetet, ennek oka az emésztőrendszer nem megfelelő működése. A homlokon nagyobb számban megjelenő pattanások elmulasztása érdekében érdemes méregtelenítő diétát tartani és jelentősen növelni a vízfogyasztást. Együnk minél több zöldséget, gyümölcsöt illetve fehérjedús ételeket, mint a hal és a csirke.

Pink szín – (szemöldökök közötti rész) máj. Az arc ezen része allergiával kapcsolatos problémákra utal. A máj kímélésének érdekében kerüld az alkoholfogyasztást, a fűszeres ételek fogyasztását és – az egyre gyakoribb laktózérzékenység okán – a tejtermékeket.

Zöld szín – (halánték) vesék. A halántékon megjelenő pattanások számának csökkentésének érdekében a legjobb ha csökkented a koffeinbevitelt, kerülöd a szénsavas és cukrozott üdítők ivását. Ebben az esetben a legfontosabb, hogy hidratáld a szervezeted, így támogatod a vesék megfelelő működését és látványosan javul a bőröd halántéktájékon is. A fülön kialakuló pattanások szintén  veseproblémára utalhatnak.

Fehér szín – (orr) szív. Az orron található gyulladt pattanások magas vérnyomásra vagy a koleszterinszint emelkedésére utalhatnak. Igyekezz csökkenteni a vörös húsok fogyasztását, iktass be minél több Omega-3 zsírsavat tartalmazó élelmiszert a mindennapi étrendedbe, mint az avokádó vagy a hal.

Lila szín – (orcák) légzőrendszer. Az aknék jelenléte allergiás reakciókkal illetve a dohányzással hozhatók kapcsolatba, ezért a leghatékonyabban allergiavizsgálattal illetve a dohányzás abbahagyásával kezelhetőek. Érdemes azért megvizsgálni, hogy nem érintkeznek-e az orcák  gyakran piszkos felülettel pl. párna, mobiltelefon, mivel ezek is okozhatnak pattanásokat az orcákon.

Türkiz szín – (száj körüli rész) hormonok.  Az egyik leggyakrabban jelentkező bőrprobléma a nők körében a száj körül kialakuló aknék, pattanások. Nehezen kezelhető terület, mivel teljes mértékben a hormonok működése befolyásolja.  Habár a megfelelő mennyiségű alvás, az arcbőr rendszeres tisztán tartása, a bőrtípusnak megfelelő hidratálás és a kiegyensúlyozott étrend sokat segíthet a pattanások, aknék számának csökkentésében, érdemes orvoshoz fordulni, amennyiben a fent említettek nem használnának. Megfigyelhető, hogy hónapról hónapra változhat, hogy a száj körül melyik oldalán alakulnak ki nagyobb számban a pattanások, ez összefüggésbe hozható a petefészkek működésével. A fogamzásgátló szedése is megszüntetheti ezt a fajta bőrproblémát, mivel szabályozza a hormonrendszer működését.

Sárga szín – (áll) gyomor. Az emésztőcsatorna legtágabb része, fontos szerepet játszik az emésztésben. Az állon kialakuló pattanások eltüntetésének érdekében érdemes rostban gazdag élelmiszereket fogyasztani és sok vizet inni, így könnyítve a szervezet méregtelenítését.

A különböző arcterületeken található pattanások, gyulladt aknék kezelhetőek és nem biztos, hogy a legyorsabb út a legjobb választás is, gondolván itt különböző gyógyszerek szedésére, Az aknék, pattanások kiváltó okának sikeres diagnosztizálása után érdemesebb életmódváltással vagy a fent említettekkel felvenni a harcot a zavaró bőrproblémákkal szemben. Nyilván léteznek kozmetikumok, melyek gyors segítséget nyújtanak a tünetek mérséklésében, de a probléma valódi okát nem szüntetik meg, ezért a bensőnk karbantartására is fordítsunk több figyelmet!