A kávé, valamint a tea, sok ember számára kihagyhatatlan része a reggeli “szeánsznak”. Azonban sokan nem tudják, hogy e két “frissítő” alkotóelemei, illetve azok túlzott fogyasztása egészségkárosító hatású amellett, hogy számos bőrprobléma kialakulását is eredményezhetik pl. a narancsbőr azaz a cellulit kialakulását. A túlzott koffeinfogyasztás összetetten hat az emberi szervezetre, ingerlékenységet, fokozott szív- és veseműködést idézhet elő. Azonban sokan nincsenek tisztában azzal, hogy ezen italokban található egy másik összetevő is, a csersav, melynek túlzott fogyasztása bőrünket jelentősen megviselheti, bőrproblémák kialakulását eredményezheti.

Tannin

A tannin, más néven csersav, a kávé illetve a tea egyik alap összetevője. A csersav kozmetikai szempontból a hámképző szerves savak csoportjába soroljuk. Bőrre gyakorolt hatását tekintve frissít, tonizál, azonban vízelvonó hatása révén dehidratál azaz szárít, túladagolása esetén a bőr érdessé, repedezetté, cserepessé válik.

Májfolt

Ez a gyakori bőrprobléma leginkább az idősebb korosztályt érinti. A bőrön megjelenő sötétebb foltok kialakulásáért a vérben felhamozódó méreganyagok felelősek .Az emberi szervezetben a káros anyagok kiválasztását a máj végzi, tehát egyfajta szűrőként funkcionál. Feladata megtisztítani a véráramot a toxikus anyagoktól, elősegítve ezzel a megfelelő oxigén, illetve tápanyagellátást a szervezetben. Nagyobb mennyiségű kávé elfogyasztása esetén jelentősen megnő a vérbe jutó káros anyagok száma, ezáltal a máj nem képes a hatékony működésre, így felgyülemlenek a szervezetben a nemkívánt salakanyagok, melyek szerepet játszanak a májfoltok kialakulásában.

Száraz bőr

A kávéban, valamint a teában található csersav hámképző tulajdonsága révén dehidratáltságot, azaz bőrszárazságot okozhat, ha a mindennapok során sok kávét, teát fogyasztunk. Amennyiben a bőrünk tartósan száraz tapintású, a hidratáló kozmetikumok rendszeres használatának ellenére, próbáljuk meg az elfogyasztott kávék számát csökkenteni, ugyanis a kávé vízhajtó hatása hozzájárul a száraz, repedezett bőr kialakulásához. Ne fogyasszunk napi 3 kávénál többet! Minden elfogyasztott csésze kávé után gondoskodjunk a megfelelő folyadék bevitelről szánsavmentes ásványvíz formájában, ezzel pótolva a csersav okozta vízveszteséget.

Pattanás

A csersav, valamint az akné (pattanás) kialakulása közötti összefüggés évek óta vita tárgyát képezi a szakemberek körében. Mindamellett, hogy néhányan azt állítják, hogy a pattanások kialakulását nem befolyásolja az elfogyasztott kávék mennyisége, azonban a vélemények abban megegyeznek, hogy a kávé túlzott fogyasztása bőrünket jelentősen megviseli, ugyanis a kávéban található csersav egy olyan anyag, amelyet az emberi máj képtelen lebontani, méreganyagként értelmezi. Ez salakanyagként kerül be a véráramba, amely eltömődött pórusokat eredményez, ezáltal a bőr felületén pattanások alakulnak ki.