A bőr alá nőtt szőrök megjelenése igen gyakori jelenség, megjelenését általában a helytelenül végzett szőrtelenítés váltja ki, de ritkán más okok is közrejátszanak megjelenésükben.

Miért okoz a szőrtelenítés benőtt szőröket?

Mikor szőrtelenítesz a szőr gyökerestül eltávolítod a bőrből azaz legyantázod vagy a bőrfelszín feletti szőr részt epilálod vagy leborotválod. Amint a szőr ismét nőni kezd, előfordulhat, hogy  bőr alá nőtt szőrök jelennek meg a bőrfelszínen. A szőrtelenítési eljárások mindegyikének vannak pontos szabályai és ezek ismeretének hiányában akár szőrbenövéseket is lehet okozni, melyek a későbbiekben komoly kozmetikai majd kizárólag orvos által kezelhető súlyos problémákhoz vezethetnek.

Mit értünk pontosan a “benőtt szőr” kifejezés alatt?

A bőr alá nőtt szőrök legtöbbször a szőrtelenített testfelületeken jelennek meg. Ezeken a testrészeken általában a szőrzet erősebb, vastagabb szálú és sötétebb színű mint például a lábon (gyakoribb az alsó lábszáron és a belső combokon), az intim területen (a szeméremdombon és a hajlatokban gyakoribb) illetve ritkábban az arcon (főleg a bajusz vonalában) vagy az alkaron.

2 fajta szőrbenövés létezik:

  1. Az első típusú szőrbenövés gyakran fordul elő azokon az embereken akik göndör szőrzettel rendelkeznek (bár előfordul olyan embereken is, akikre nem annyira jellemző a göndör szőr, de jóval ritkábban).  Ebben az esetben a szőr elkezd nőni de amint a bőrfelszínt megváltozik a növési iránya és elkezd a bőr alatt növekedni. A legkönyebben úgy lehet felismerni ezt a fajta szőrbenövést, hogy ránézésre egy feketés-sötétszürkés mitesszernek tűnik ,ami legtöbbször faggyút vagy gennyet is tartalmaz. Ez a fajta szőrbenövés könnyen elfertőződhet, ezért ebben az esetben fontos, hogy mielőbb távolítasd el kozmetikus szakember segítségével és helyezz nagyobb hangsúlyt a szőrbenövés megelőzésére!
  2. A második típusú szőrbenövés nagyon gyakori jelenség, mivel ekkor a szőr elkezd növekedni a bőrfelszín felé, de a növekedési irány megváltozik mielőtt elérné a szőrtüsző nyílását. Az ok a száraz, elhalt hámsejtek, melyek blokkolják a szőrtüszőn keresztül történő szőrszál kinövést.

Hogyan előzhető meg a szőrbenövés?

A legjobb módszer a szőrbenövés ellen a bőr radírozása néhány nappal szőrtelenítés előtt mikor a szőrszál látszólag már elérte a a bőr felszínét. Így megelőzhető az elhalt hámsejtek blokkoló hatása és a bőrszárazság kialakulása.  Ha az elhált hámsejtek elfedik a szőrtüsző nyílását, a szőr növekedése megáll, mielőtt a szőrszál elérné a bőrfelszínt, a növekedési iránya megváltozik, tehát a szőr elkezd a bőrfelszíntől távolodni és benő a bőr alá.  Nagyon fontos, hogy rendszeres radírozzuk a bőrünket, így megelőzhetjük a szőrbenövések kialakulását.

Kapcsolódó bejegyzés

Hasznos tippek otthonra – Szőrbenövés