A pattanásos, zsíros arcbőr kezelése nők és férfiak számára egyaránt nehezen kezelhető bőrprobléma. Az olajos, pattanásos arcbőr vitaminhiányra is utalhat. Számos vitamin jótékony hatással lehet a problémás arcbőr kezelésekor, ugyanis jelentős antioxidáns tartalmuknál fogva szabályozzák a faggyútermelést illetve serkentik az immunrendszer ellenállóképességét. Ezeket nevezzük „pattanásmegelőző” vitaminoknak.

A megfelelő mennyiségű vitamin bevitele elengedhetetlen feltétele az egészséges életmódnak és bőrnek egyaránt. A vitaminok szedése nem helyettesíti az egészséges életmódot, ezért amennyiben szükségét érezzük konzultáljunk kezelőorvosunkkal!

Nézzük a leghatékonyabb „pattanásmegelőző” vitaminokat, melyek segítenek a pattanások és az olajosan fénylő bőr kialakulásának megelőzésében!

C-vitamin

Az aszkorbinsav, közismertebb nevén a C-vitamin, vízben oldódó vitamin, mely számos élelmiszerben megtalálható, legfőképpen különféle gyümölcsökben, Meghatározó szerepet játszik a bőr egészséges működésében, a kollagéntermelésben, valamint a tökéletes immunrendszer fenntartásában.

Omega-3 zsírsav

A bőrön megjelenő pattanások kialakulásáért a túlzott faggyútermelés a felelős. Az Omega-3 zsírsav, mely megtalálható a lenmagolajban, a csukamájolajban is, a természetes zsírok csoportjába tartozik, jótékonyan befolyásolja a hormonrendszer működését, szabályozza a faggyútermelést. Ajánlott mennyiség felnőttek számára: 1000 mg naponta.

A-vitamin

Az A-vitamin a zsírban oldódó vitaminok egyik fajtája. Magas antioxidáns tartalmánál fogva kiszűri a méreganyagokat, elősegíti a szövetek regenerálódását, továbbá a faggyútermelést is csökkenti. Szedésésével a zsíros, pattanásos bőr hatékonyan kezelhető. Ajánlott napi mennyiség nők esetében 700 mcg naponta, míg a férfiak esetében 900 mcg.

A cink

A cink az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen ásványi anyag, mely antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatása révén kiegészítésül szolgálhat a pattanásos arcbőr kezelése kapcsán. Az emberi szervezet önmagában előállítani nem képes, tehát csak egészséges táplálkozással pótolható az esetlegesen kialakult cinkhiány. Bár a drogériákban számtalan cink tartalmú készítményt vásárolhatunk, amelyek kifejezetten a problémás, pattanásos bőrök kezelésére szolgálnak, azonban ezek a készítmények sok adalékanyagot tartalmazhatnak, ezért a szükséges cink mennyiséget inkább táplálék útján érdemes bejuttatni a szervezetbe. Cinkforrások pl. borsó, lencse, máj. Ajánlott napi mennyiség: 40 mcg.