Sokan tapasztalták már a mindennapok során, hogy szőrtelenítés után a bőr felszíne nem marad teljesen sima, a szőrszálak sok esetben láthatóak maradnak illetve fekete pontok jelennek meg az eltávolított szőrszálak helyén. Leginkább a borotvával, szőrtelenítőkrémmel, epilátorral történő szőreltávolítás után gyakoriak a fekete pontok megjelenése, mivel ezek a szőrtelenítő eljárások nem távolítják el teljes mértékben a szőrszálakat, hanem visszavágják annak felszínét.

Gyantázás

A szőrtelenítési eljárások közül a leghatékonyabb a gyantázás, mivel ezen szőrtelenítő módszer a szőrt gyökerestül eltávolítja. A gyantázás előnyei közé sorolhatjuk még a gyorsaságot, az alacsony árat, a tartósságot és nem mellesleg a hosszú távon tapasztalható jelentős szőrritkulást. Egyéb szőrtelenítő eljárásokkal szemben, melyek hasonlóan a gyantázáshoz gyökerestül távolítják el a szőrt, a gyantával való szőrtelenítés bármely évszakban elvégezhető és nem teszi fényérzékennyé a bőrfelszínt.

Azok a bizonyos fekete pontok

A fekete kis pontok, melyek a nem megfelelően megválasztott szőrtelenítő eljárás miatt keletkeznek, a leghatékonyabban úgy előzhetőek meg, ha a borotválás, az epilálás vagy a szőrtelenítő krém helyett a gyantázást választjuk, de fontos megjegyezni, hogy a szőrt csak abban az esetben tudjuk gyökerestül eltávolítani, ha a megfelelő szögben távolítjuk el a szőrszálakat a bőrből. Ez hosszú tanulási folyamat. Szabályosan végzett gyantázás esetén a fekete pontok kialakulása könnyedén megelőzhető, mivel ezek a szőrtüszőben “bentmaradt” szőrszálak egy része. A helytelen szőrtelenítés illetve a helytelenül megválasztott szőrtelenítő módszerek folyománya a fekete pontok megjelenésén kívül  a szőrtüszőgyulladás vagy a szőrbenövés. Mindegyik probléma megelőzhető illetve kezelhető.

Látszik! Mit tegyek?

Amennyiben már megjelentek a fekete pöttyök – leggyakrabban a lábon, illetve az intim részen – érdemes lefertőtleníteni a bőrfelületet, szőrtelenítés utáni nyugtató krémmel bekenni az adott testrészt, majd megvárni, hogy a szőrszálak újra elérjék a megfelelő hosszúságot, mely szükséges a szőrtelenítéshez.