A májfolt szimmetrikusan megjelenő, halványbarna színű, éles szélű, legtöbbször a homlokon, az orcán vagy az ajkak körül kialakuló bőrelváltozás.

Kialakulásának oka lehet:

-hormonháztartás felborulása
-fogamzásgátló gyógyszer szedés
-terhesség
-májműködési zavar
-egyes gyógyszerek mellékhatása
-idegrendszeri zavar stb.

Nézzük, milyen kezelések, házi praktikák vannak a májfolt eltüntetésére, halványítására!

AHA savas hámlasztás. Ez az alfa-hidroxi savakkal végzett kozmetikai kezelés hatékony a májfolt eltüntetésében, de kizárólag kozmetikus szakember végezheti. A kezelés ideje alatt kerüljük az erős UV-fényt, mert a májfolt ismét előtűnhet.

Fényvédő krémek, púderek. Érdemes a fény elleni védekezést már tavasszal elkezdeni, mivel a napsugárzás ilyenkor is igen erős lehet.

Házi szerek.  A legegyszerűbb időszakos megoldás a konyhákban fellelhető szerek közül válogatni. A citrom-  illetve uborkalé kiválóan alkalmas a májfolt halványítására. Mielőtt felhelyezzük az arcunkra mindig töröljük át a bőrt, hogy teljesen zsírtalanná váljon.

A vitamin. Ajánlott inni minden nap egyszer 3 dl répalevet, mivel ez a bőr enyhe pigmentálódását eredményezi, így kevésbé látszik a májfolt.

Kendőzés. A test bármely pontján megjelenő májfoltot nyugodtan lealapozhatjuk, a bőrrel pontosan megegyező színű báziskrémek is megfelelőek erre a célra, majd kenjük rá púdert. Ideiglenes , ámde gyors megoldás.