Várandósság, terhesség, „áldott állapot” – nevezzük bárhogy- óriási változás a nő életében, mely igen sok kérdést felvet, főleg ha az első terhességről van szó. Sokan már előre tájékozódnak a terhességgel járó változásokkal kapcsolatban, de vannak akiket hirtelen ér. A has növekedése mellett a leglátványosabb változások a bőrön keletkeznek illetve a testen lévő szőrrel kapcsolatosak. Nézzük a leggyakrabban felmerülő kérdések listáját és a megnyugtató válaszokat!

Miért jelenik meg terhesség idején a barna csík a has közepén a köldök alatt?

A nők többségénél várandósság alatt tapasztalható az ún. barna csík kialakulása, ami általában a köldök alatt kezdődik és a szeméremdombig tart. Hivatalos néven linea nigra vagy csak egyszerően nigra néven emlegetik nemzetközi szinten, de a nevével ellentétben ez a csík nem fekete hanem barna színű, szélessége általában néhány millimétertől maximum egy centiméterig terjed. Általában a terhesség második trimeszterében jelenik meg a bőrfelületen, hormonhatás következtében. Mivel az ösztrogénszint megemelkedik, a melanintermelés is fokozódik a szervezetben terhesség idején, emiatt a várandós nő mellbimbója is sötétebb lesz, illetve az anyajegyek és a szeplők is feltűnőbbé válnak.

Terhességkor is lesznek pattanásaim?

A pattanás (akné) megjelenése teljesen normális a várandósság alatt. Minden második nő számol be arról, hogy a bőrén a pattanások száma megnövekedett a terhesség idején, ez a bőrtünet a fokozódó hormontermelés következménye jellemzően az első trimeszter alatt. A zsíros, pattanásos bőrt a várandósság alatt ugyanúgy lehet tisztítani, mint máskor, ekkor is ajánlott 4-6 hetente kozmetikai tisztító kezelésen részt venni.

Miért jelennek meg lilás/pirosas csíkok a testen a várandósság alatt?

Ezeket a csíkokat striáknak nevezzük. A striák jellemzően jelentősebb mértékű hízás és fogyás következtében jelennek meg a bőrfelületen, illetve terhesség vagy intenzív testedzés esetén. Leggyakrabban a hason, a fenéken, a csípőn, a mellen és a combon alakulnak ki. Kialakulásának oka, hogy a bőr kötőszövete nem képes ugyanolyan ütemben növekedni, mint a bőr felső rétege, ezért megreped illetve elszakad. A várandósság alatt a bőr jelentős tágulási folyamaton megy keresztül, ekkor a kötőszövet igen nagy nyomásnak van kitéve. Érdemes odafigyelni az orvos tanácsára, miszerint a súlytöbblet kialakulása legyen minél fokozatosabb és az egészséges étkezésre is fordíts több figyelmet amíg babát vársz!

Babát várok és nagyon érzékeny a bőröm, ez normális?

Előfordulhat, hogy a megnövekedett hormonszint és a fokozott vérkeringés miatt a bőrfelszín érzékennyé válik terhesség idején. Sokaknak a bőre – főleg a has felülete – kiszárad és sokszor viszkető érzéssel is párosul. Babaolaj vagy hidratáló krém rendszeres használatával a bőr érzékenysége csökkenthető illetve teljesen megszüntethető.

Szőrösödik a hasam mióta terhes vagyok, mikor múlik el?

A várandóssággal sokszor, de nem minden esetben együtt jár a testszőrzet megerősödése és sötétebbé válása. A szülést követően viszont elmúlik és előtte sem kell lemondani a szőrtelenítésről. A gyantázás a legideálisabb megoldás a megerősödött szőr eltüntetésére, így a szőr a terhesség végére megritkul és elhalványodik a színe is.

Tényleg kihullik a hajam szülés után?

Mivel a terhesség alatt fokozott a hormontermelés, emiatt a szőrnövekedés is fokozódik. Persze ennek megvan az az előnye, hogy a haj illetve a szempillaszálak is megerősödnek, de szülés után, mivel a hormonszint visszaáll a normális szintre, a szőrnövekedés is csökken, illetve a terhesség alatt ki nem hullott hajszálak intenzívebben távoznak, de nincs ok az aggodalomra, a haj is visszanyeri eredeti sűrűségét!