A szőlő az egyik legkedveltebb gyümölcsök egyike, itthon sok fajtája megterem és amellett hogy finom, az egészségre is jótékonyan hat. A szőlőfürt általában kis szőlőszemekből áll, melyeknek többfajta színe lehet a fehér vagy zöld színtől kezdve a piros illetve a kék vagy fekete színűig. Tápanyagtartalma magas, sok antioxidánst, ásványi anyagot és vitamint tartalmaz, mint pl. C- és E-vitamin. Fogyaszthatjuk nyersen, gyümölcslé vagy bor formájában, illetve közkedvelt a szőlő magjából kinyert olaj használata.

Kozmetikumokban és kozmetikai termékekben előszeretettel használják a szőlőt, mivel kiváló bőrtápláló, bőrápoló tulajdonsága mellett magas vitamin- és tápanyagtartalma miatt kiváló antioxidáns és gyulladásgátló hatású.

A szőlő bőrre gyakorolt hatásai

Bőrfiatalító hatás. A szőlő bőrsejt megújító természetes savakat tartalmaz, melyek a bőr fiatalos kinézetének fenntartását segítik elő. C-vitamin tartalma a kollagéntermelődést segíti, mely a bőr feszeségét biztosítja.

Ránctalanító hatás. A bőr öregedését és a ráncok megjelenését a szabadgyökök okozzák. A szabadgyökök káros hatásai ellen antioxidánsok és C-vitamin segítségével tudunk harcolni, a szőlő mindkettőben bővelkedik, így igen hatásos a bőrt érő káros hatásokkal szemben.

Bőrpuhító, regeneráló hatás. A szőlőmagolaj telítetlen zsírsav tartalmánál fogva hatékonyan ápolja a bőrt, E-vitaminban gazdag így kifejezetten jótékony hatású a száraz, vízhiányos bőrök regenerálására, hidratálására.

Sebgyógyító hatás. C-vitamin tartalma elősegíti a pattanások után megjelenő sebhelyek gyógyulását, emellett a szőlőmagolaj regeneráló és gyulladáscsökkentő hatása pedig a pattanásos, aknés arcbőrök hatékony kezelését támogatja.

Leégés ellen. A szőlőben találhatóak olyan anyagok, melyek kiválóan alkalmazhatóak a bőr leégése ellen. A szőlő húsából és magjából nyerhetőek ki, ezek erős antioxidánsok, melyek a bőrfelületre kenve megvédik a káros UV-sugaraktól a bőrt, illetve csökkentik a napégés okozta bőrpírt, ezáltal a bőr károsodását enyhítik.

A szőlő szervezetre gyakorolt hatásai

  • koleszterinszint csökkentő
  • asztma ellen
  • antibakteriális hatású
  • látásjavító tulajdonságú
  • migrén ellen
  • emésztésjavító
  • vesetisztító
  • székrekedés ellen