A tél eljövetele egyet jelent a fürdőruha, a flip flop és egyéb ruhaneműk száműzetésével, de nagyon fontos, hogy ne feledkezzünk meg ebben az évszakban sem a fényvédelemről! A bőr-, az ajak– és a szemkörnyékápolás ugyanolyan fontos az őszi-téli időszakban is, mint nyáron!

Az emberek többsége azt gondolja, hogy ha nem süt a nap, nincs szükség fényvédő szerek használatára, mivel nincs ami károsíthatná a bőrünket. A hideg jelenléte azonban csalóka, mivel ekkor is jelen vannak a káros UV sugarak. A napégés és a bőrrák kialakulásáért felelős UVB sugarak télen kevésbé intenzívek, de az öregedésért felelős és a bőrrákot okozó UVA sugarak erőssége télen is változatlan.

Síelés és snowboardozás közben arcbőrünk nagyon intenzív sugárzásnak van kitéve, de ugyanez vonatkozik egyéb téli sportűzésre is, de nyilván a gleccsereken a napsugárzás erősebb. Nem beszélve arról, hogy a nap sugarai több irányból is érik bőrünket, felülről és alulról, mivel a hó visszatükrözi a napsugarakat. A hegyekben tapasztalható napsugárzás erőssége megegyezik a tengerparton mért UV sugárzás intenzitásával, ezért érdemes minimum 30 faktoros naptejet használnunk ekkor is. Legalább napi kétszer kenjünk fel az arcunkra a fényvédő filtert tartalmazó krémet, mely sűrűbb állagú legyen és lehetőleg tartalmazzon cink-oxidot, mivel ez nem elnyeli, hanem visszaveri a  nap bőrkárosító sugarait. A mai korszerű hidratáló krémek többsége tartalmaz UV filtert, de aki esetleg valamilyen pigmentrendellenességet (szeplő, májfolt stb.) fedez fel a bőrén vagy esetleg hajlamos a túlzott pigmentálódásra mindenképpen maradjon a fényvédó szerek használatánál.

 Ne feledkezzünk meg az ajakápolásról sem! Kenjünk szánkra ajakápoló balzsamot és viseljünk napszemüveget, mivel így megelőzhetjük az idő előtt kialakuló ráncokat a szem környékén és a szürkehályog kialakulását is.