Az ekcémának sok fajtáját ismerjük, de ezek a kórképek többségében hasonlóak.  Mindegyik típust máshogy kell kezelni, de általában kezelésük menete a következőképpen zajlik: a kiváltó ok feltárása, kezelése és megszüntetése, majd ezután törekedjünk a bőr szárazságának megszüntetésére, emellett a gyulladás csökkentésére is figyeljünk, tárjuk fel az ekcéma kialakulásának lelki okait, illetve súlyosabb esetben gyógyszerszedéssel és megfelelő krémek használatával igyekezzünk megszüntetni az ekcémát.

Nézzük melyek a legtöbbször előforduló ekcéma fajták!

Atópiás ekcéma. Általában csecsemőkorban jelentkeznek az első tünetek, amennyiben egy-egy testtájat érint enyhe, amennyiben az egész testen megjelennek a tünetek súlyos atópiás ekcémáról beszélünk.

Kontakt ekcéma. 2 fajtája van allergiás és irritatív kontakt ekcéma.

Az allergiás kontakt ekcéma az immunrendszer és az allergén többszöri találkozása után alakul ki és egyre intenzívebben védekezik a szervezet az allergiát okozó anyag ellen. Idővel minimális mennyiségű allergénnel való találkozáskor a bőrön heves viszketés és gyulladás is kialakulhat.

Az irritatív ekcémát a bőr és egy bőrkárosító anyag találkozása idézi elő, tehát ezek olyan anyagok melyek, közvetlenül károsítják a bőrfelületet pl. savak, lúgok.

Felnőttkori szeborreás ekcéma. Leggyakoribb megjelenési formája a hajas fejbőr korpás hámlása.  Ezt a fejbőr viszketése, esetleg gyulladása kíséri és akár az arcon is megjelenhet. Ritkán jelenik meg a test egyéb részein.

Csecsemőkori szeborreás ekcéma. 6 hónapnál fiatalabb csecsemőkön a leggyakoribb. A fejbőrön sárgás, zsíros tapintású lerakódás (koszmó) keletkezik, ezalatt piros kiütések találhatóak, ritkán arcon és a törzsön is megtalálhatók.  Általában magától elmúlik, ha a viszketés is elmúlik, nincs szükség további kezelésre.

További ekcéma fajták:

Neurodermatitis

Statis ekcéma

Nummularis ekcéma

Dyshidroticus ekcéma

Asteatoticus ekcéma