A bőr fényvédelme mindenki számára elengedhetetlen, mivel a fényvédők megvédi a bőrt az UV sugárzás okozta káros napsugaraktól és a napégéstől. A fényvédők használata jelentősen csökkenti a leégés veszélyét, így megakadályozza a bőrrák és a melanóma kialakulását, melynek kiváltó okai közt előkelő helyen szerepel a napégés illetve az UV-sugarak okozta károsodások, nem mellesleg a bőr ráncosodásához vezet és jelentősen felgyorsítja a bőr öregedési folyamatait.

Napégés

 Amennyiben sokáig tartózkodsz a napon és nem használsz semmilyen fényvédő szert, valószínűleg le fog égni a bőröd, ami piros, forró és nagyon fájdalmas tapintású bőrfelületet fog eredményezni. Súlyosabb esetben apró hólyagok is megjelenhetnek a bőr felületén illetve idővel hámlani kezd. Az UVA sugarak hatolnak be a bőr mélyebb rétegeibe, ezek a felelősek a bőr gyors öregedéséért, az UVB sugarak pedig a leégést idézik elő.

Fényvédelem

Erősen ajánlott UV filtert, azaz fényvédőt tartalmazó kozmetikumokat használni napos időszakban, nemcsak nyáron, mivel így meg tudod óvni bőröd a kívülről jövő káros UV sugaraktól. A fényvédőszerek általában olaj, gél, krém vagy spray formában kaphatóak gyógyszertárakban és drogériákban egyaránt. Az ún. fényvédő faktor  – angolul SPF (sun protector factor) – általában 15 és 50 közt van. Minél nagyobb az SPF szám, annál hatásosabb az adott fényvédőszer.

Mikor használjunk fényvédőt?

Általában minden tevékenység esetén ami a szabadban történik és 15 percnél több időt vesz igénybe reggel 10 és délután 3 közt. Felhős időben is ajánlott fényvédőket használni, nemcsak erős napsugárzás esetén, mivel a felhőkön áthatolnak a nap káros sugarai, az UVA sugarak az üvegablakon is.

Hogyan használjuk?

15-30 perccel azelőtt, mielőtt a szabadba kimennénk, kenjük be a test ruhából kilógó részeit, melyet napsugárzás érhet. A gyerekeket kissé vastagabban kenjük be, mivel az ő bőrük még kevésbé ellenálló a nappal szemben. 2 óránként ismételjük meg a testrészek bekenését!