A tél beköszöntével egyre többen tapasztalják, hogy a bőrük szárazabb tűnik és valószínűleg nem érzéki csalódás áll a háttérben. A hideg évszak eljövetele előtérbe helyezi a száraz bőr ápolásával kapcsolatos kérdéseket, mivel a tünetek hosszú távon igen zavaróak lehetnek.

Melyek ezek a tünetek?

– érdes bőrfelület

– porózus tapintás

– húzódó, extrém esetben viszkető, kipirult bőr

– látványosan hámló bőrfelszín

A fenti tünetek természetesen sokfajta bőrprobléma okozhatja, mint az ekcéma jelenléte, a pikkelysömör, illetve belsőszervi probléma, mint a cukorbetegség és a pajzsmirigy alulműködés is felelős lehet a bőr szárazságáért. A kialakulást befolyásoló tényezők közt találjuk még a téli időszakban a fűtött otthonban való hosszabb tartózkodást megfelelő páratartalom biztosítása nélkül, a vízelvonó kozmetikumok, tisztálkodószerek használatát, a túlzott szolárium használatot, a dohányzást, a kemény víz használatát illetve túlzott sós ételek fogyasztását.

A bőr puhaságának mértéke a szervezetbe vitt víz mennyisége és a megfelelő minőségű kozmetikumok használatának függvénye. Törekedni kell arra, hogy a bőr ideális vízháztartásának fenntartására, így megőrizhetjük a bőr selymességét és puhaságát igen idősebb korunkban is. A száraz bőrt azért is érdemes intenzívebben és minél fiatalabb korban kezelni, mert a bőrszárazság jelenléte igen korai ráncosodáshoz vezet!

Hogyan kerüljük el a száraz bőr kialakulását a hideg, téli időszakban?

Vízfogyasztás. A hidegben az egyik legjobb ital., egy forró csésze tea, mely készüljön inkább gyümölcs vagy zöldtea felhasználásával, így kevésbé vonja le a nedvességet a bőrből, mint a koffein tartalmú fajták, azaz a fekete tea. A kévá sem a legjobb választás, szintén vízelvonó hatása miatt, de ha nem tudjuk elkerülni, egy cappuccino után fogyasszunk el legalább fél liter vizet így pótoljuk a bőrből elveszett vízmennyiséget.

Inkább zuhanyozz! Gondolom, hogy nem hangzik a legjobban, de a magyar háztartások többségében nem a legideálisabb a víz minősége, tehát mivel a víz kemény, intenzívebben szárítja a bőrt, ezért igyekezzünk minél kevesebet fürdeni, inkább zuhanyozzunk. Egy forró zuhany is eshet ugyanolyan jól, mint egy kád forró vízben való, órákig tartó fekvés.

Bőrtípusnak megfelelő kozmetikumok. Nagyon fontos, hogy a bőrünknek megfelelő kozmetikai készítményeket használjunk, amivel intenzívebb, naponta ápolni tudjuk a bőrfelszínt, így megszüntetve a bőr szárazságát. Kerüljük a kőolajszármazékokat tartalmazó arc illetve testápoló szereket!

Szolárium. A téli időszakban megnövekszik a szoláriumokat látogatók száma. Ha Te is szívesen fekszel be szoláriumozni, ne feledd a bőrödet hidratálni utána! A bőr leradírozását követően , kend be a tested testápolóval, így megakadályozod a bőr kiszáradását.

Fontos megemlíteni, hogy amennyiben a bőr feszül, viszket, a bőr hámlása egyre jobban kiterjed a bőr felszínén és ezek a tünetek napokig tapasztalhatóak mindenképpen érdemes kozmetikus szakember vagy bőrgyógyász segítségét kérni!