A pattanásokkal való küzdelem minden ember számára ismerős, fájdalmas és egyben kellemetlen tapasztalat. A drogériákban kapható pattanás eltüntető szerek általában kőolajszármazékokat tartalmaznak, melyek eltömítik a pórusokat, ezáltal gátolják a bőrlégzést, valamint megnehezítik az aknés (pattanásos) bőrök mindennapi kezelését. A természetes összetevőjű kozmetikumok és háziszerek hatékonyabb megoldást nyújtanak a pattanások kezelésére, mivel nem tartalmaznak sem kőolajszármazékokat, sem mesterséges színezékeket, valamint hozzáadott illatanyagokat.

A háziszerek közül az egyik legkézenfekvőbb szer a pattanások elleni hatékony harcban a joghurt. Nézzük, milyen bőrre gyakorolt hatásai vannak a joghurtnak!

A joghurt jótékony hatásai

A joghurt összetevői a szervezet és a bőr számára hasznos baktériumokat tartalmaz, melyek elpusztítják a pattanások kialakulásáért felelős baktériumokat, illetve kiváló tisztító hatásúak. A joghurtok adalékanyaga a tejsav, melynek fő összetevője az alpha-hidroxi-sav (AHA sav). Az AHA sav, a természetben előforduló természetes sav, mely a bőrön alkalmazva megfelelő koncentrációban, eltávolítja az elhalt hámsejteket, kitisztítja az eltömődött pórusokat, emellett csökkenti a pattanások körül létrejövő pirosságot. Összeségében a joghurt egy természetes pattanáskezelőként funkcionáló háziszer, amely nem károsítja a bőrt, a boltok polcain kapható pattanás elleni szerekkel ellentétben.

Joghurtos arcpakolás

A leghatékonyabb eredmény elérésének érdekében a joghurtot vegyíthetjük más természetes összetevőkkel mint pl. a sárgarépa és az eper. Mindkét élelmiszer antiszeptikumnak minősül, tehát fertőtlenítő hatású. Keverj össze egy keverőtálba spatula vagy kanál segítségével ¼ csésze friss epret vagy sárgarépát ¼ csésze natúr joghurttal, majd tiszta kézzel vidd fel az arcbőrre. 15 perc eltelte után meleg vízzel és mosdókesztyűvel mosd le a bőrödről. Törölköző segítségével itasd le a felesleges vízcseppeket a bőrödről. A pattanások számától és állapotuk súlyosságától függően akár hetente háromszor is megismételheted.

Fontos!

A joghurt amellett, hogy természetes összetevőket tartalmaz, tejsav tartalmánál fogva irritálhatja a bőrt, ezért minden pakolás feltétele előtt, mindenképp végezz bőrpróbát a csuklód környékén! Emellett, fontos megjegyezni, hogy a tejsav fényérzékennyé teheti a bőrt, ezért minden esetben gondoskodni kell a bőr megfelelő fényvédelméről!

Mire lesz szükséged?

– sárgarépa

– eper

– natúr joghurt

– keverőtál

– spatula vagy kanál

– mosdókesztyű

– törölköző