Legyen szó akár a borotválkozásról, akár az epilálásról a hónaljon, a lábon vagy az intim részen, ez a művelet időigényes és a bőrfelület simasága mindössze pár napig tart. A gyantázott bőr ezzel szemben hetekig tartó bársonyosan sima marad és mivel a szőrt gyantázás esetén gyökerestül távolítjuk el, amennyiben tartósan gyantáztatsz a szőr egyre inkább kikopik, majd teljesen eltűnik és nem nő többet vissza. Bizonyára mindenki tisztába van a borotválkozás és az epilálás hátrányaival illetve a gyantázás előnyeivel, de sokan nem tudják, hogy mind a gyantázott, mind a borotvált vagy epilált bőrfelület minimális ápolásra, utókezelésre szorul.

Szőrtelenítés utáni bőrnyugtató szerek

Napjainkban számos “csodaszer” áll rendelkezésünkre, melyekkel hatékonyan ápolhatjuk az igénybevett bőrfelületet szőrtelenítés után,ezzel biztosítva az ápolt, puha és irritációmentes bőrfelszínt. Mindannyian olyan utókezelőt keresünk, amely mihamarabb megszünteti az irritációt, illetve a pirosságot. A legszembetűnőbb ekkor a pirosas bőr, melynek mértéke az egyéni adottságoktól is függ, de a többségnek inkább rózsaszínessé válik a bőre, ez a kevésbé irritált bőr színe. Természetesen akadnak, akiknek intenzívebben jelentkezik a piros szín a bőrükön, ebben az esetben beszélünk érzékeny bőrről. Érzékeny bőrűek körültekintőbben nézzenek szét a boltokban kapható kozmetikumok közt, fokozottabb figyelmet fordítva az összetevőkre.

Nézzük melyek a legjobb bőrnyugtató hatóanyagok!

Teafaolaj

Valójában egy illóolaj, melyet az ausztrál teafából (Melaleuca alternifolai) állítanak elő. A teafa olaj természetes antiszeptikum, azaz fertőtlenítőszer, mely alkalmas arra, hogy az emberi szervezetben, illetve a bőrön lévő baktériumokat elpusztítsa. Baktericid, azaz baktériumölő hatása mellett gyulladáscsökkentő hatású és elősegíti a sebgyógyulást.

Aloe vera

A közismert gyógynövényt leginkább a fájdalomcsillapítással kötik össze, azt azonban kevesen tudják

róla, hogy kiválóan alkalmas a gyantázott illetve egyéb módon szőrtelenített bőrfelületek nyugtatására. Hasonlóan a teafaolajhoz az aloe vera is baktericid hatású, nyugtatja és hidratálja a bőrt illetve csökkenti a bőr irritációját.

Levendula

A levendulából kinyert illóolajokat már hosszú ideje alkalmazzák a kozmetikai iparágban vírusölő tulajdonsága miatt. Felhasználása széleskörű, szőrtelenítés utáni nyugtató, regeneráló, bőrápoló kozmetikumok gyakori összetevője.

Eukaliptusz

A közkedvelt gyógynövény Ausztrália és Tanzánia vidékéről származó levelét már évszázadokkal ezelőtt alkalmazták sebkötözésre, sebgyógyításra. Ezen tulajdonságai mellett hűsítő hatású, akárcsak a menta, ezért igen gyakori összetevője a szőrtelenítés utáni krémeknek, zseléknek, olajoknak.