A szezonális megjelenő allergizáló tünetek megjelenése befolyásolják a napi arcápolás menetét. Duzzadt szemek, szem alatti karikák, piros orrcimpa, mindez nem túl vonzó külsőt kölcsönöz. Íme néhány tipp, hogy eltüntesd a karikákat, megszüntesd a szemek duzzadtságát és csökkentsd az allergia okozta tüneteket!

Az első lépés természetesen, hogy betartsd az orvos által előírt étrendet és pontosan kövesd az allergológus által javasolt gyógyszerek szedését, melyek csökkentik az allergia okozta tüneteket. Néhány gyógyszer azonban befolyásolja a bőröd állapotát, az antihisztaminok például száríthatják a bőröd.

Csökkentsd az allergének jelenlétét!

Este mosd a hajad, így eltávolítod a port és a pollent a hajadból még mielőtt ágyba kerülnél, így kevesebb allergénnel töltöd együtt az éjszakát. Mielőtt belépsz az otthonodba, kicsit rázd ki a hajad és porold le a ruhádat. Tartózkodj a szellőztetéstől a magas pollenkonctenrációjú napokon, használj légtisztító berendezést legfőképp a hálószobába, cseréld az ágyneműt hetente így könnyedén távol tarthatod magad a pollenektől és egyéb allergénektől.

Segítség az orrnak

Használj orrsprayt és próbáld meg hidratálni az orr külső felületét, így megvéded az orrod a folyamatos orrfújás okozta irritációtól. Az orr bőrének hidratálására a legalkalmasabb bármilyen professzionális hidratáló krém, mely nem hagyja kiszáradni a bőr felületét.

Lefekvés előtt öblítsd ki az orrod sós vízzel, így  eltávolíthatod az az orrodban lévő allergéneket és egyéb irritáló anyagokat. Jódmentes sót és desztillált vizet használj!

A szabadon szelelő orrjárat nagy kincs az allergiaszezon közepén, ezért keressünk fel egy sóbarlangot vagy látogassunk el egy gőzkabinban és töltsünk ott legalább 20-30 percet. Amennyiben erre nincs lehetőségünk odahaza forraljunk fel vizet egy nagy lábosban, csepegtessünk bele néhány csepp eukaliptusz olajat és a forralás végeztével hajoljunk az edény fölé törülközővel takarva a fejet. 5-10 percig próbáljunk inhalálni, majd 3-5 perc múlva ismételjük meg a folyamatot.

Segítség a szemnek

Viselj napszemüveget, mivel a napszemüveg nemcsak a káros UV sugárzástól véd meg hanem megakadályozza a pollenek és egyéb alllergének szembe jutását is.

Hagyd abba a szemed dörzsölését, mivel ez nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a szemed alatt kialakuljanak a sötét karikák, nem beszélve a ráncokról.

Igyál minél több vizet , ez hozzásegít a szervezet méregtelenítéséhez és csökkenti a szemek alatti duzzanatot is. Reggelente kezd a napot 2 dl citromos víz elfogyasztásával, majd törekedj a nap folyamán még legalább 1,5 l megivására!

Csillapítsd a szemed körüli duzzanatot, ehhez használj hideg tejet vagy kihűlt tea filtert! Csepegtesd egy körvattára a tejet vagy a teát és töröld át, majd finom tapogató mozdulatokkal nyugtasd meg a szem környékét.

Igyekezz minál több vitamin szedni, mint pl. C vitamin (regeneráló hatású), aloe vera (hidratáló és nyugtató hatású),  geranium (érfalerősítő).

Törekedj a lehető legkevesebb smink viselésére a szem körül, ha ez nem kivitelezhető, akkor vízálló szempillaspirált és kontúrceruzát használj, így nem kell eltávolítani a sminket vízzel, ami szárítja a bőrt, és kevésbé irritálja a szemet.

Használj élénk színű szemhéjtust a szem belső részére illetve világos színű szemhéjfestéket, így optikailag világosabbnak hat a szem és eltereli a figyelmet az esetleges szempirosságról.