A vanília az egyik legkedveltebb illatanyag, felhasználási területeinek száma korlátlan, jelentős kozmetikai hatást nem tulajdonítanak neki. A vanília jótékony hatással van a testre és a lélekre egyaránt és emellett elmaradhatatlan fűszer a karácsonyi süteményekbe. A vanília növény Mexikóban, Dél-Amerikában és a Karib-térségben őshonos növény, melyet az adott területeken legfőképp sebgyógyításra használták.  Nézzük emellett milyen jótékony hatásai vannak a vaníliának!

Antioxidáns. A vanília magas antioxidáns tartalma miatt hozzájárul a szervezetben felgyülemlett szabad gyökök megkötéséhez és ezáltal segíti a szervezet rákos megbetegedései elleni harcot illetve megelőzni kialakulásukat.

Természetes nyugtató. A vanília jellegzetes illata, kellemes, relaxáló hatású kis mennyiségben is. Depresszió, levertség vagy hosszas stresszes időszak idején kifejezetten ajánlott körbevenni magunkat vanília illattal.

Alvászavarok. A természetes nyugtató hatásából fakadóan hatékony ellenszere az alvászavaroknak is. Lényeges, hogy minimális mennyiséget, maximum egy-egy cseppet használjunk a vanília illóolajából, ellenkező esetben nagyon erőteljessé válhat az illat és ez intenzíven irritálhatja a nyálkahártyát.

Menstruáció. Masszázskrémekbe vagy a fürdővízbe cseppentve a vanília olaja elősegíti a menstruáció rendszeressé válását, emellett a női nemi szervek műküdését is optimálisan befolyásolja, így jelentősen növelheti a teherbeesés esélyét.

Nemi vágy. A vanília nyugtató, feszültségoldó, lazító és relaxáló hatása a nemi érintkezés előtt is jó szolgálatot tehet. Cseppents egy kicsit az ágyneműre, a párologtatóba, a fehérneműdre, így igen biztos hatást vált ki a partnerből. Az intimitásra való ráhangolódással nem lesz gond!

Készíts otthon házi vanília kivonatot!

– 4-5 egész vaníliarúd

        – 70 cl rum

A vaníliarudakat hosszában kettévágjuk és belehelyezzük őket egy üveg rumba. Szorosan zárjuk be és rázzuk össze, majd fél évig tároljuk hűvös helyen, ahol nem éri napfény. Havonta egyszer kissé rázogassuk meg! Idővel a rum sötét színűvé válik, mivel a vaníliából az oldószer kivonja a benne található olajokat.