A szegfűszeg 15-20 méter magasra is megnövő, meleg és vízigényes mirtuszféle. Kesernyés, kissé égető, erősen aromás ízét a magas illóolaj tartalom adja. Akinek a bőrén valaha is kialakult pattanás, jól tudja, hogy igen óvatosan és körültekintően kell  velük bánni, nehogy komolyabb gyulladásokká fajuljanak a szimpla aknék. Az akne-ellenes kozmetikumok sok esetben tartalmaznak a bőrt irritáló összetevőket, mesterséges hatóanyagokat, ezért is érdemes inkább természetes összetevőket tartalmazó arc-, test- és bőrápolószereket használni. A szegfűszeg olajat, a szegfűszeg növényből nyerik ki és a kozmetikai ipar mellett a likőriparban is előszeretettel alkalmazzák emellett kedvelt alkotója a férfiparfümöknek, stimulálja a bőr vérkeringését és elősegíti a a bőrfelszínen lévő bőrhibák, pattanások kezelését.

A pattanások kialakulásának okai

A leggyakoribb okok közt szerepel – és általában ennek a 3 tényezőnek a jelenléte határozza meg a pattanások kialakulását – a faggyúmirigyek túlzott működése, az elhalt hámsejtek a bőrfelszínen, melyek gátolják a bőrlégzést és eltömítik a pórusokat illetve a nem megfelelő higiénia. 4-6 hetente érdemes kozmetikus által kitisztítatni a bőrünket, mivel a tisztító arckezelés szolgálja azt a célt, hogy, megszüntesse a meglévő pattanásokat és megelőzze a továbbiak kialakulását.

A szegfűszeg olaj

Biztosan furcsállod, hogy a zsíros bőrt szegfűszeg olajjal kend, biztos, ami biztos előtte végez bőrpróbát, nehogy túlzottan irritálja az arcbőrödet. A szegfűszeg olaj tartalmaz ún. eugenol összetevőt, mely a fahéj és a vanília egyik fő aromaanyaga is. Az eugenol egy antibakteriális hatású anyag, tehát hatékony szer a pattanások megszüntetésére. A szegfűszeg olajnak kellemes illata van, de vigyázni kell a tiszta szegfűszeg olajjal, mivel igen erős hatású, a bőrt intenzíven irritálhatja a túlzott eugenol tartalma miatt. A “biztonságos”, tehát a bőrfelszínt nem irritáló kozmetikumok kb. 1% eugenolt tartalmaznak.

Az eugenol jövője

A jövőben valószínűleg jobban teret nyer majd az antibakteriális hatású természetes hatóanyagok felhasználása a kozmetikai iparban is, de az eugenol hatóanyagról még nem elég tágak a kutatók ismeretei, jelenleg nem ismertek az egyéb bőrre gyakorolt hatásai, kizárólag találgatások övezik ezt az igen ígéretes akne-ellenes hatóanyagot.

Karácsonyi fűszerek – A fahéj jótékony hatásai a bőrre