Az arc lemosása igen fontos része a napi arcápolásnak. Ha az arcbőröd nincs túl jó állapotban ,ideje, hogy egy kissé elmélyedj az arcmosás rejtelmeiben. Szappanos víz, egy használt, kopott törülköző… ennél többet érdemel az arcbőröd!  Ideje, hogy néhány apróságra fordíts egy kis figyelmet az arcmosással kapcsolatban és az arcbőröd üdébb, tisztább és ragyogóbb lesz!

Először is, kerüld a hagyományos szappan használatát, mivel ez nem arra lett kitalálva, hogy az érzékenyebb testfelületet – mint az arcbőrt – tisztítsd vele. Természetesen létezik, olyan szappan, mellyel kiválóan lehet tisztítani az arcot, de igen száraz lesz utána a bőr, tehát hidratálásra szorul. Manapség a drogériákban, gyúygszertárakban nagyon sokfajta arctisztító közül válogathatsz, a választás mindig a bőrtípusodnak – legyen akár, száraz, zsíros vagy kombinált esetleg normál – megfelelő kozmetikumra essen! Befolyásoló tényező lehet még, a bőr érzékenysége és a pattanások mennyisége. Egy extrém példa: rozáceás vagy extrém száraz a bőröd, akkor figyelembe kell venni a túlzott érzékenységet, tehát kerülni kell a szélsőséges kozmetikai eljárásokat, illetve a vérbőségfokozó, szárító hatóanyagokat tartalmazó arctisztító készítményeket, a forró víz használatát.

Ezután fordíts egy kis figyelmet a törülközőre, amivel megtörlöd az arcod! Érdemes lecserélni legalább hetente, de érzékeny vagy rozáceás bőr esetén inkább gyakrabban cseréld, így kisebb a valószínűsége, hogy irritálja a bőröd illetve hogy újra begyulladjanak a pattanásaid.  A víz hőmérséklete is fontos tényező, a lényeg, hogy inkább meleg legyen, ne túl forró.

Felkészülés az arcmosásra

Mielőtt elkezdenéd az arcod letisztítását, a hajadat tűrd el a füled mögé vagy csatold fel a hajad illetve lehet kapni boltokban fejpántot, ez a legkényelmesebb nemcsak az arc lemosásakor hanem akár krémezéskor is. Majd ezután mosd meg a kezed alaposan meleg vízzel, így eltávolítod a tenyeredről és a kézfejedről a szennyeződéseket, baktériumokat, melyek egész nap rátapadtak a kezedre észrevétlenül. A legtöbb ember számára elegendő ha reggel és este megmossa az arcát, de akinek zsírosabb a bőre érdemes egy délutáni arcmosást is beiktatni. A smink viselése zsírosabbá teszi a bőrt, de a nyílt terepen történő munkavégzés vagy a túl sok izzadással járó munka (pl. fitnessedző) szintén zsírosítja a bőrfelszínt.

A víz és az arclemosó

A víz legyen meleg, ne túl forró, ez a legideálisabb az arcbőrödnek. Majd a meleg vizes lemosás után hideg vízzel öblítsük ét az arcot, így visszazárjuk a pórusokat, melyek a meleg víz hatására kitágultak. Fontos, hogy a víz mellett kifejezetten arcra ajánlott termékekkel mossuk, ne tusfürdővel stb.  Ne feledd mindig a bőrtípusodnak megfelelő arclemosót válaszd! Ha nagyon száraz és érzékeny a bőröd inkább olyan arclemosót válassz, ami egyben sminkeltávolító is. Az illatanyag jelenléte a kozmetikumokban, a vezető ok az allergiás reakciót kiváltó tényezők közt. Kerüld az illatosított arclemosókat, arcszappanokat!

Az arcmosás módszere

Óvatosan, körkörös mozdulatokkal, nedves ujjakkal tisztítsd le az arcod. Kerüld a durva, dörzsölő mozdulatokat, mivel a pattanások könnyen begyulladnak a vérbőség fokozása miatt. A szem környékét – a legérzékenyebb felület az arcon –  nagyon óvatosan tisztítsd a külső szemzugtól a belső szemzug felé körözve. Kaphatóak szemkörnyék ápoló lemosók, érdemes ezeket használni a szemkörnyék lemosására. Smink viselésekor, főleg a szempillaspirál esetében, érdemes nem vízálló típust használni, így kevesebbet kell harcolni a szemfesték eltávolításakor. Végül inkább itassuk fel az arcról a vízcseppeket óvatos mozdulatokkal. A tükörbe nézve most egy tiszta és üde arcot látsz!