A bőrön jelentkező tüneteknek, a normálistól eltérő elváltozásoknak számos oka lehet az allergiától kezdve a rendellenességeken át, a külső fizikai hatásra bekövetkező változásokon keresztül, az életkor változás okozta hatásokig. A bőrtünet kezelésekor figyelembe kell venni az adott bőrprobléma kialakulásának okait, az adott egyén egészségi állapotát és az adott bőrtünet súlyossági fokát. Míg bizonyos bőrtünetek kezelése bőrgyógyász vagy orvos feladata, addig a legtöbb bőrprobléma kialakulása megelőzhető illetve kezelhető kozmetikus szakember által, esetlegesen otthoni körülmények közt is kúrálható.

Egy kis áttekintés…

Normál bőrrel születik mindenki (ezt tekintjük az etalonnak) és az egész életen át változásokon megy keresztül. Az egyéni higiéniai szokások, az életmód és a szervezetbe bevitt tápanyagok jelentősen befolyásolják a bőr állapotát. Míg bizonyos bőrproblémák óhatatlanul jelentkeznek a bőrön, addig is a bőrápolás keretein belül a legfontosabb, hogy nagy hangsúlyt fektessünk a megelőzésre. Remek példa erre, hogy a napon töltött órák száma, a nem megfelelő napozási szokások igen sok bőrprobléma okozója nem beszélve a ráncok idő előtti megjelenéséről.

A bőrápolás alapjai

A zöldségben és gyümölcsben gazdag, sok természetes rostot tartalmazó, C-vitamin dús étrend a legtöbb bőrproblémát megelőzi illetve orvosolja. A zsírok és a cukor bevitelének minimalizálása vagy teljes elhagyása eltünteti pl. a pattanásokat.  Ideális esetben a bőr- és arcápolása következőkből áll: arclemosó, bőrradír,  hidratáló krém illetve testápoló. Az arcápolás alapjaival érdemes tisztába lenni és beépíteni a napi rutinba, így sokáig fenntarthatjuk a bőr ideális állapotát. Természetesen sok tényező befolyásolja a bőr állapotát és nem egyszerű mindenre figyelni és betartani a javasolt irányelveket a bőr kezelésekor, de a bőr hálás a törődésért! A bőrápolás alapelvei közt a legfontosabb a stresszmentes életmód, a nyugalom és a rendszeres mozgás, a kiegyensúlyozott táplálkozás mellett.

Költségek

A drága kozmetikumok nem feltétlenül jók, de ne is a legolcsóbbak közt válogassunk! Valahol a középár kategóriában találunk hatékony ár-érték arányban megfelelő kozmetikai termékeket, de a legjobb minőségű és legjobb árú termékek a laikusok számára nem hozzáférhetőek közvetlenül, kizárólag kozmetikus útján tudjuk beszerezni. A legtöbb professzionális termékeket gyártó cég lakossági felhasználásra is készít krémeket, de ezek boltban, drogériákban nem kaphatóak, némelyiket viszont gyógyszertárban be lehet szerezni. A legjobb megoldás ha biztosra megyünk és kikérjük kozmetikus véleményét a krém vásárlás előtt, így biztosak lehetünk abban, hogy a bőrtípusunknak megfelelő kozmetikumokat vásárolunk illetve az adott bőrproblémánkat tudjuk vele orvosolni.

Fejlesztések

A kozmetikai ipar egyre újabb és újabb hatóanyagokat fedez vele és használ fel a gyakorlatban, a kozmetikus szakemberek számára egyre több kozmetikai gép áll rendelkezésre a különböző bőrproblémák kezelésére, melyek egyre hatákonyabban veszik fel a harcot a kellemetlen bőrtünetekkel szemben. Természetesen 180 fokos fordulatot ne várjunk semmilyen “csodaszer”-től, a bőrtünetek eltüntetése általában komplex kezelést igényel belsőleg és külsőleg egyaránt.

Amennyiben kérdésed van a bőrproblémákkal kapcsolatban, keress meg Minket szívesen válaszolunk kérdéseidre!

Kedvenc Kozmetikusom – 06 30 999 10 44