Az arcbőr abban az esetben ég le, ha nem tartottuk be a napozás illetve a szoláriumozás szabályait, azaz nem a bőrtípusunknak megfelelő, egészséges  mennyiségnél több UV-sugárzásnak volt kitéve a bőrfelszín. Hacsak nem jelennek meg a bőrön másodlagos tünetek, mint például hólyagok a bőrön, néhány nap alatt a bőr regenerálódik magától. Amennyiben fokozódik napról napra a fájdalomérzet, hólyagok vagy duzzanatok jelennek meg a bőrön érdemes kozmetikus szakember, háziorvos vagy bőrgyógyász segítségét kérni a leégés kezelését illetően.

Borogatás

Az első teendőd, extrém leégés esetében, hogy mielőbb hűtsd le a bőrfelszínt! Ezt a legkönnyebben otthon tudod megvalósítani borogatás formájában. Egy nagy tálba tölts hideg vizet és áztass bele egy törölközőt majd csavard ki, hogy nedves maradjon, ezután ülj le egy székre vagy feküdj le egy kanapéra, majd csukd be a szemed és tedd az arcodra a hideg törölközőt! Szélsőséges leégés esetében a tejet és a vizet fele-fele arányban keverd össze, így nyugtató hatása mellett hidratálja is az arc bőrét!

Hidratáló pakolások

Az arcbőr hidratálása azért fontos napégés után, mert elősegíti a bőr gyorsabb regenerálódását és megelőzi a bőr hámlását, mely nem túl esztétikus látvány.  Érdemes letisztítani arclemosóval, majd leradírozni az arcbőrt, de kizárólag lemosható peelinget használjunk, mivel ilyenkor a bőr igen érzékeny és irritált.  A tiszta és az elhalt hámsejtektől megszabadított arcbőrt kenjük be hidratáló krémmel, melyet beszerezhetünk drogériákban vagy készíthetünk magunknak is mézes hidratáló pakolást!

Otthoni módszerek

Készíthetünk sajátkezűleg is nyugtató, gyulladácsökkentő pakolást a napégette bőrfelületre! Paradicsompürét, uborkalevet és citromlevet keverjünk össze egy tálban, majd kenjünk fel a leégett bőrfelületre! Ez a fajta pakolás kifejezetten alkalmas a napégette bőr ápolására, a fájdalomérzet csökkentésére és az esetleges hólyagok, pattanások stb. megjelenésének megelőzésére. A szem környékét ne kenjük be vele, mivel a citromlé irritálhatja a szemet és égő érzést okozhat. A joghurt szintén alkalmas a leégés kezelésére, mivel a joghurtban található proteinek, lipidek, vitaminok és ásványi anyagok nyugtatják, puhítják és hidratálják a bőrt.

Mire lehet szükséged?

– 1 db paradicsom

– 1 db uborka

– 1 teáskanál citromlé

– joghurt

– 1 db törölköző

– 1 db tál

– tej

– arclemosó

– lemosható bőrradír

– hidratáló krém