A barnulás télen is és nyáron is kérdéseket vet fel várandósság idején. Télen a szoláriumozás, a barnító krémek használata esetleg mediterrán országban való napozás segít a szebb és vonzóbb bőrszín eléréséhez. De melyik a jó választás terhesség esetén?

Mindenesetre leszögezhetjük, ha terhes vagy ha nem, amennyiben a bőrödet kiteszed UV-sugárzásnak, azzal elősegíted a bőr idő előtti öregedését és a bőrrák kialakulásának kockázatát növeled, ha nem gondoskodsz a megfelelő védelemről. A következő információk  segítségedre lesznek abban, hogy eldöntsd, hogyan barnulj várandósan a téli időszakban.

Szolárium

Nincsenek arra vonatkozó bizonyítékok, hogy a szoláriumozás árt a babának, de a szoláriumozás terhesen inkább Számodra veszélyes, mivel megnöveli a testhőmérsékleted és a vérnyomásodat ugyanúgy mint a szaunázás vagy a gőzkabinban való tartózkodás. Emellett terhesség idején a bőr sokkal érzékenyebb, tehát kevésbé ellenálló az UV-sugárzással szemben, a bőr leégése és terhességi májfolt megjelenése az arcon sokkal valószínűbb ekkor.

Napozás

A tengerparton vagy csak a teraszon történő napozás hasonló tüneteket produkál, mint a szolárium használata. Az érzékeny bőrön, ami a terhesség velejárója, túlzott napfénynek kitett bőrfelületen csalánkiütés, napfolt esetleg májfolt alakulhat ki, nem beszélve a bőr dehidratáltá válásáról.  Inkább húzódj árnyékba, a napfény így is barnítja a bőrfelületed, de így kevésbé intenzív az UV-sugárzás hatása. Áldott állapotban is fontos betartani a helyes napozás szabályait, az elegendő mennyiségű víz ivását és a minimum 30 faktoros fényvédő krém használatát illetve kalap viselését.  Ha úgy érzed szédülsz, zavaros a tekinteted menj mielőbbb légkondicionált helyre, mert valószínűleg túlhevült a tested!

Barnító kozmetikumok

Valójában a barnító krémek használata tűnik a legjobb megoldásnak, ha várandósan szeretnél barnább bőrszínt elérni. Nagyon sokfajta barnító krémet, habot, testápolót és egyéb kozmetikumokat lehet kapni szinte bármelyik drogériában. Az újabb termékek már minimális illatanyagot is tartalmaznak és hosszantartó színt biztosítanak. Fontos, hogy tájékozódjunk ezen kozmetikumok helyes használatáról, így elkerülhetjük az esetleges barna foltos bőrfelszínt. Általában az első trimeszter után javasolják használatukat a gyártók és első alkalommal végezz bőrpróbát, hogy teljes mértékben kizárd az irritáció lehetőségét!