Hogyan szabadultak meg szőrzetüktől elődeink?

A szőr eltávolítása mára teljes mértékben beépült a mindennapjainkba.  Az alapvető szépségápolás egyik jelentős területéről van szó, melynek gyökerei a távoli múltba nyúlnak vissza.  Mára már egyszerűvé, biztonságossá, higiénikussá és gyorssá vált a szőr eltávolítása, gyantázása de hogyan is kezdődött mindez?

Az ókori Kelet

i.e. 5000 a nők gyantát, kátrányt vagy különböző állatok  vérét, zsírját esetenként epéjét használták a feleslegessé vált szőr eltávolítására. Természetesen ki más, mint az akkori szépségideál, Kleopátra vívmányának tartják az első szőrtelenítő recept létrejöttét. Összetevői a következők voltak: égetett mész, arzén triszulfát, víz, olívaolaj. Használtak még többfajta gyanta keveréket, valahol a cukor – citromlé – faggyúgyanta keveréket részesítették előnybe, az arab országokban pl. férgeket is alkalmaztak a nem kívánt szőrzet eltávolítására.

Az ókori Görögország és Róma

Az öreg görögök úgy gondolták, hogy a fanszőrzet  nem esztétikus látvány, ezért a magasabb társadalmi rétegben élő nők mindent megtettek azért, hogy eltávolítsák szőrzetüket. A rómaiak sem rajongtak a szőrzetért, legfőképpen az intim szőrzet megléte számított kellemetlennek, ezért a lányok, amint megjelentek testükön az első szőrszálak, eltávolították csipesszel. A csipeszt ekkoriban “volsella”-nak hívták és létezett egy “dropax” nevű krém, ami a jelenlegi szőrtelenítő krémek elődjének számít. A gyantázás itt is népszerű eljárás volt, gyantát vagy szurkot használtak  a szőr eltávolításakor.

A XV. századtól az 1940-es évekig

A XV. század végén nagy divat volt a nők körében a szemöldök és a halánték szőrzetének eltávolítása. A legelterjedtebb módszer a tojáshéj-ecet-macskaürülék kombinációja volt. A későbbiekben a smirglihez hasonló kesztyűvel végezték a szőrtelenítést.

A XX. század

Amerika

1940-es évek – kémiai epilálószerek megjelenése

1970- es évek – hideggyanta csíkok megjelenése

1915 – Gilette borotva (nőknek fejlesztve)

1930 – Remington elektromos női borotva

A XXI. század

Mostanra már rengeteg eljárás áll rendelkezésünkre a szőr eltávolítására, a szőrtelenítés palettáján a legmeggyőzőbb és legcélravezetőbb módszer többek közt még most is a gyantázás, amely kevés fájdalommal járó, gyors és tartós szőrtelenítési módszer. Ha többet szeretnél megtudni a szőrelenítési módszerekről olvass bele a  Variációk szőrtelenítésre című cikkbe.