A szoláriumozás kétségtelenül elősegítheti a bőr felkészítését a nyáron tapasztalható intenzívebb napsugárzásra, így fokozatosan adagolhatjuk bőrünknek a jótékony UV sugarakat, melyek igen hasznos lehetnek a bőr és a szervezet számára egyaránt, de ha túlzásba esünk károsak is lehetnek.

Az ultraibolya – sugarak (UVA, UVB) a nap sugarai biztosítják a természetben, mesterségesen a szolárium használatakor találkozhatunk vele. A legfontosabb irányelv a szolárium használatakor a mértékletesség, ha ezt betartjuk elkerülhetjük a tartós bőrkárosodást és egyéb esetleges kellemetlen mellékhatásokat.

Teszteld a bőröd fényérzékenységét! KATTINTS!

A szoláriumozás előnyei

A szoláriumozással járó előnyöket az UV fény bőrre és a szervezetre gyakorolt jótékony hatásai biztosítják. Mik is ezek pontosan?

– az UV fény hatására fokozódik a szervezetben a D-vitamin termelődése

– enyhíti az ekcéma és a pikkelysömör, keratosis pilaris tüneteit

– nyugtató hatással van az idegrendszerre

– elősegíti a pigmentképződést (barnulás)

A D-vitamin képződés igen jelentős UV fény hatására, de mi történik ha nem éri elegendő UV fény a bőrünket és D-vitamin hiány lép fel a szervezetben?

– szív- és érrendszeri panaszok

– csontritkulás

– angol kór (csont deformitás)

– mellrák

– autoimmun betegségek

– prosztatarák

– vastagbélrák

A szoláriumozás hátrányai

A szolárium káros hatásai alatt az UV fény káros hatásait értjük

– a bőrre szárító hatással van, ezáltal felgyorsítja a bőr öregedési folyamatát

– elősegíti a bőrrák (melanoma) kialakulását

– antibiotikum illetve bizonyos vízhajtó, kozmetikai szerek szedése esetén a bőr fényérzékennyé válhat

– az erős sugárzás hatására kialakulhat kötőhártya gyulladás

A szoláriumozás ellenjavallatai

 – érzékeny, szeplős, sok anyajeggyel vagy világos bőr esetén

– terhesség esetén

– 18 év alatt

– fényérzékenységet okozó gyógyszeres kezelés alatt

– fertőző betegség esetén

– lázas állapot

– súlyosan gyulladt, aknés (pattanásos) bőr esetén

– közvetlenül operáció, műtét utáni állapot

A mértéktartó szoláriumozásnak az irányelveit érdemes betartanunk, így megelőzhetjük az esetleges bőrkárosodást, mely a túlzásba vitt szoláriumozás eredménye.

Tartsd szem előtt a következőket!

Bőrgyógyász. A szolárium használatat előtt érdemes felkeresni szakembert azaz egy bőrgyógyászt, aki ellát a bőrtípusodnak megfelelő napozással kapcsolatos tanácsokkal, melyeket érdemes megfontolni mielőtt ellátogatsz a szolárium stúdiókba.

Sminkeltávolítás. Mielőtt elkezdenénk a barnulást mindenképpen mossuk le a sminket és távolítsuk el az esetleges parfüm illetve krém maradékokat a bőrről.

Bőrradírozás. Szolárium használat előtti nap érdemes leradírozni a bőrt, hogy eltávolítsuk az elhalt hámsejteket a bőrről, így egyenletesebben fogunk lebarnulni.

Mértékletesség. Tartsuk szem előtt a bőrtípusunknak megfelelő napozási időtartamot, melyet fokozatosan emelhetünk, így hozzászoktatjuk a bőrt az UV sugárzáshoz. A világos bőrűeknek maximum 5-10 alkalom/év javasolt,  sötétebb bőrűeknek maximum 10-15 alkalom/év. Két szoláriumozás közt teljen el 48 óra!

A szem védelme. Erős fénysugárzás esetén károsodhat a szem,ezért mindenképpen használjunk speciális szemvédőt, mely igényes szolárium stúdiókban alap felszerelés. A napszemüveg nem helyettesíti ezt a fajta speciális fényvédő szemüveget!

Ékszer le! Napfürdőzés előtt vegyük le ékszereinket (kivéve a testékszereket), mivel átforrósodhatnak, így megégetik a bőrt és kellemetlen nyomot hagyhatnak a bőrön.

Barnulást elősegítő szerek. Kerüljük a gyorsbarnító termékek használatát, mivel bőrirritációt okozhtanak!

Legfontosabb a higiénia. A szolárium stúdió tisztasága elsődleges szempont kell, hogy legyen mikor kiválasztjuk hol barnuljunk. A nem kellően tisztított, fertőtlenített szolárium gépek használata során bőrfertőzések tüneteit tapasztalhatjuk. Leggyakoribb a gombás fertőzés, tübbek közt ezért is óvakodjunk azoktól a helyektől, ahol nem tartják be a higiéniai előírásokat!