A mai, modern smink alapelve – a kevesebb több. Ezt érdemes szem előtt tartani, miközben sminket készítünk, de mielőtt nekiállnánk a sminkelésnek, vegyük át az alapokat!

 

Az ajkak sminkelése

Az ajkak színezését először is kezdjük azzal, hogy ajakápolót kenünk rá, mert tartós és egyenletes eredményt csakis így fogunk tudni elérni. Repedezett, cserepesre száradt ajkakon nem mutat túl jól egyetlen rúzs sem. Az ajak kontúrjának, formájának esetleges egyenetlenségeit ki kell korrigálni.

Nézzük milyen egyenetlenségek kerülhetnek szóba, ideálisnak tekintve a szimmetrikus szájat!

 

Egyenetlen szélű ajak – az ajkakra bőrrel megegyező színű alapozót kenünk, majd meghúzzuk a kontúrvonalat és ezután színezzük.

 

Vékony ajak – tompahegyű, természetes színű szájceruzát használva húzzuk meg a kontúrvonalat, az ajak vonalán, világos színeket használva, ebben az esetben kerüljük a sötét és matt színeket.

 

Túlzottan telt ajak – szájra való kontúrceruza segítségével, az ajkak vonalán húzzuk meg , kerüljük a ragyogó színek és a szájfény használatát.

 

Túlzottan nagy száj – közvetlenül a valódi ajak kontúrvonal mellett, az ajkak közepe felé eső részen, természetes színű kontúrceruzával húzzunk vonalat, abban az esetben is ha a rúzs színétől teljesen eltér, majd sötét, matt színt tegyünk az ajkakra, így az ajkak optikailag kisebbnek tűnnek.

 

Mélyen barázdált ajak – az ajkakkal megegyező színű kontúrceruza használata javasolt, lehetőleg viaszos anyagot tartalmazzon, így tartósan megmarad és nem jön le az ajkakról.

 

 

Ne feledjük a sminkelés menetét!

A sminkelés az arcforma diagnosztizálásával kezdődik, majd következik az alapozás, ezután a szem, majd az ajkak sminkelése és legvégül a pirosító és a púder feltétele!