A mai, modern smink alapelve – a kevesebb több. Ezt érdemes szem előtt tartani, miközben sminket készítünk, de mielőtt nekiállnánk a sminkelésnek, vegyük át az alapokat!

A szem sminkelése

Az arc egyik leghangsúlyosabb  része a szem, kiemelésére, hibáinak palástolására használhatunk sötét és világos színeket illetve kontúrvonal segítségével hangsúlyosabbá tehetjük. A szemfesték felhelyezése előtt mindig kenjük a sminkelni kívánt bőrfelületre némi alapozót vagy kifejezetten erre a célra kifejlesztett ún. bázisfestéket.

A szem formájának 6 változatát különböztetjük meg.

Közelülő szem – A szem középső részétől kifelé haladva, sminkeljük a szemet, kihagyva a belső szemzugot. A szem külső részére kerülnek sötét színek, belülre a világos színek.

Távolülő szem – Az előbbi szemforma ellentéte, tehát a belső szemzugba teszünk sötétebb színeket, kívülre világosabb színeket használunk.

Mélyen ülő szem – A szem köré világos színeket teszünk, a szemöldökcsontra közepes árnyalatú színeket használunk.

Kidomborodó szem – Az optikailag előre álló szemek kompenzálására sötét árnyalatokat használunk, így optikailag mélyebben ülőnek hatnak, a szemöldökcsontot világos színekkel emeljük ki.

Ázsiai típusú szem – Mélyítővonal hiányában, érdemes kialakítani, majd gyakorlatilag bármilyen színnel kontúrozhatjuk a szemet.

Szomorú szem – A kontúrvonalat megvastagítjuk a szem 1/3-ától, de csak addig míg arányos marad a szem formája. Ha a természetes hatást részesítjük előnybe, akkor vékonyfejű ecset segítségével satírozzuk el.

Ha mindez megvan, jöhet a szempillaspirál.  A szempillaspirál megválasztásánál több szempontot is vegyünk figyelembe:

– a szempillaspirál színét

– a szempillaspirál funkcióját

– a szempillaspirál vízállóságát

A világosabb hajúak számára inkább a sötétbarna vagy világosabb feketésbarna szín használata az előnyösebb, mivel így sokkal természetesebb hatást lehet elérni.

Funkcióját tekintve a szempillaspirál dúsíthat, hosszabbíthat, göndöríthet vagy egyszerre mindezt biztosíthatja.

A vízálló szempillaspirál csak abban az esetben javasolt, ha olyan eseményre készülünk, mely valószínűleg sírással végződik illetve vízi sportot űzünk. A többi esetben hanyagoljuk ennek használatát, mert a pillák kiszáradhatnak, így könnyen letörhetnek!

Ne feledjük a sminkelés menetét!

A sminkelés az arcforma diagnosztizálásával kezdődik, majd következik az alapozás, ezután a szem, majd az ajkak sminkelése és legvégül a pirosító és a púder feltétele!