Hiperpigmentáció, sötét foltok a bőrön. Ismerős? Az emberi bőrön megjelenő egyik leggyakoribb bőrprobléma, mely legtöbbször napsütéses időben jelentkezik. A pigmentfoltok kialakulásának hátterében számos dolog állhat, a genetikai hajlamtól kezdve a bőrsérüléseken át, a hormonális hatásokig. A legtöbb bőrprobléma manapság könnyedén orvosolható akár gyógyszerek segítségével illetve kozmetikumok vagy házilag előállított készítményekkel.

A biológiai háttér

Bármilyen bőrprobléma megjelenésének esetén, nagyon fontos, hogy kiderítsük mi áll a hátterében, mi okozza valójában a problémát. A sötét foltok kialakulása (hiperpigmentáció) valójában a melanintermeléssel van összefüggésben, az ún. melanociták (pigmenttermelő sejtek) melanint (sötét pigment) termelnek, melyek az adott helyen túltermelődnek, így a bőr színe sötétebbé válik.

A pigmentfoltok kialakulásnak leggyakoribb okai

UV-sugárzás

Mindannyian tapasztaljuk, hogy a bőr felszíne napfény hatására sötétebbé válik, de a napozás nem eredményez feltétlenül egységesen barna bőrt. A napozás az egyik leggyakoribb oka a sötét foltok megjelenésének, mely összefüggésben van a nem megfelelő fényvédők használatával illetve a nap UV-sugarainak bőrkárosító hatásával. A napégés vagy leégés, a bőr reakciója a túlzásba vitt napozásra vagy szoláriumozásra. Amennyiben a bőrőd leégett, érzékeny, piros és húzódik a felülete mindenképpen kerüld a napsugárzást mindaddig, míg a bőröd vissza nem nyeri eredeti állapotát!

A súlyos napégés hatására a szervezet a bőr károsodását ellensúlyozva aktivizálja a hormonrendszer működését, mely kihat a melanociták működésére és beindul a fokozott melanintermelés. Az évek alatt, ahogy a napon eltöltött órák száma egyre nő, ezek a foltok újra és újra előtűnnek, sötétebbé és nagyobbakká válhatnak illetve megjelenhetnek a test más részein.

Bőrsérülések

Legyen szó akár egy vágásról vagy csak egy pattanásról a bőrön, ezek is okozhatnak hiperpigmentációt. Ha a bőr megsérül, a gyógyulása után a bőr felszíne elszíneződhet, mivel a bőr pigmentjei az adott sérülés helyén felszaporodnak. A kozmetikai kezelések közül a dermabrázió és egyes lézeres kezelések is ilyen mellékhatásokkal járhatnak.

Gyógyszerek, betegségek

Bizonyos gyógyszerek (antibiotikumok, fogamzásgátló tabletták, agyvérzés elleni szerek stb.) mellékhatásaként jelentkezhetnek a bőrfelületen sötétebb pigmentfoltok, leggyakrabban a fogamzásgátló tabletták okoznak ún. melasmát, mely általában a nők felső ajkán, arccsontján és az állon jelentkezik szabálytalan alakú barna foltok formájában. Betegségek esetén, mint például gyomor- és bélrendszeri betegségek, autoimmun betegségek, anyagcserezavarok vagy vitaminhiány esetén is előfordulhatnak a hiperpigmentáció tünetei.

Hormonális változások

Terhességkor vagy fogamzásgátló szedésekor a szervezetben megnő az ösztrogén és a progeszteron szint, mely hiperpigmentációt okozhat azoknál, akik genetikailag hajlamosabbak rá. Várandós nők esetében ezt a változást “terhességi maszk” néven ismerjük. A hormonális változás beindítja a melanin túlzott termelését a szervezetben (melasma).

Foglalkozási ártalmak

A fokozott napsugárzásnak kitett személyek vagy vegyszerekkel dolgozók esetében a pigmentelváltozások kockázata jóval nagyobb, mint pl. egy irodai dolgozó esetében.  A kertészek, alpinisták, pékségekben dolgozók vagy az útépítő munkások bőrén sokkal valószínűbb, hogy megjelennek barna foltok, a középbarna folttól kezvde a fekete foltokig.

A hiperpigmentáció kialakulásának megelőzése

  • Mindig használj fényvédőt, abban az esetben is ha csak kilépsz az utcára, így tudod védeni a bőrödet a káros UV-sugarai ellen!
  • Napos időben viselj napszemüveget és fejfedőt!
  • Soha ne vakard, kapard a bőröd, a pattanásokat, ha kinyomod Magadnak mindenképpen kend be fényvédő krémmel!
  • Fogyassz C-vitaminban gazdag élelmiszereket, így erősítheted az immunrendszered, mely ellenállóbbá teszi a szervezeted és a bőröd!
  • Napozás, szoláriumozás előtt mosd le a sminked tökéletesen!
  • Fordulj hozzáértő szakemberhez és kérd ki a véleményét a megfelelő napvédelemmel kapcsolatban!