A narancsbőr eltüntetése ismét aktuális témává vált a nyár és a strandszezon közeledtével, főleg az elmúlt időszak, mármint a Covid-utáni időszak után, mely többségünknek igen kevés testmozgással járt. A home officeban töltött tetemes idő igencsak kedvezett a narancsbőr kialakulásának illetve további rétegek lerakódásának. Amennyiben ülőmunkát végzel, nem egészségtudatosan étkezel, esetleg dohányzol, hormon tartalmú gyógyszereket szedsz vagy előfordul, hogy alkoholt is fogyasztasz néhanapján, akkor itt az idő, hogy felvedd a harcot a narancsbőr ellen!

Pontosan mi is az a „narancsbőr”?

Kialakulásának legfőbb oka a vér- és nyirokkeringés funkcionális zavara, ami ödéma kialakulásához vezet. A kötőszövetben a szervezetünk által fel nem használt cukor zsír formájában raktározódik el a bőr sejtjeiben és ott felhalmozódik. Ezek a sejtek megduzzadnak és a bőr felszínén láthatóvá válnak, narancshéjra emlékeztető kitüremkedésként. Emiatt nagyon fontos az anyagcsere serkentése, a vér- és nyirokkeringés fokozása, mivel a szervezet méregtelenítő funkciója nem működik megfelelően. A narancsbőr leggyakrabban a comb, a fenék, a has és az alkartájékon jelenik meg.

Életmódváltó megoldások

Többféle életmódváltással járó megoldás létezik, természetesen minél több mindent alkalmazol annál gyorsabban tudsz megszabadulni a narancsbőrtől.

  • egészséges, vitamindús táplálkozás (különösen az E- és C-vitaminban gazdag ételek)
  • napi 2-3 liter víz vagy gyógytea fogyasztása
  • rendszeres testmozgás
  • alkoholfogyasztás, dohányzás csökkentése/mellőzése
  • váltózuhany alkalmazása napi rendszerességgel

Kozmetikai megoldások

A narancsbőr elleni vákuumkezelés/vákuummasszázs során az erek kitágulnak, a szövetek vér- és nyirokkeringése felgyorsul ezáltal javul a vérellátás, a szövetek közt felhalmozódott salakanyagokat és zsírt szállító nyirokfolyadék áramlásának sebessége akár az ötvenszeresére is felgyorsulhat. A vákuum hatására a zsírsejtek burka szétpattan, így a zsír kifolyik belőlük majd a nyirokkeringéssel távozik. Emellett a bőr sokkal feszesebbé, elasztikusabbá válik, mivel a vákuumkezelés aktiválja a rugalmas rostokat termelő kötőszöveti sejteket.

A narancsbőr elleni kezeléseket fokozhatjuk még:

  • vérbőségfokozó krémekkel
  • növényi olajokkal
  • bőséges folyadékbevitel kezelés előtt és után

Amennyiben szeretnél többet megtudni a narancsbőr elleni kezelésünkről ITT tudsz róla olvasni!