Mik azok a mitesszerek?

A mitesszerek a szőrtüszők eltömődése útján keletkeznek. Az eltömődést általában a faggyú vagy halott hámsejtek okozzák, melyek oxidálódás következtében fekete színűnek tűnnek. A leggyakrabban az arcon jelennek meg, de gyakran a háton, a vállakon, a karokon illetve a nyakon is előfordulhatnak nagyobb számban.

Milyen tényezők növelik a mitesszer kialakulásának esélyét?

– testolajok, kőolajszármazékokat tartalmazó testápolók használata

– bakteriális fertőzés a bőrfelületen

– az elhalt hámsejtek felszporodása a bőrfelületen

– hormonális változások

– a bőr túlzott zsírosodása (menstruáció, tinédzserkor)

– hormonpótló gyógyszerek szedése

Hogy néz ki egy mitesszer?

A mitesszereket könnyű észrevenni a bőrfelületen. Fekete pöttyöknek tűnnek, melyek tapintása nem fájdalmas, mivel nincsenek begyulladva. Amennyiben baktérium kerül a szőrtüszőbe pirossá és gyulladttá válik.

Hogyan kezeljük a mitesszereket?

A mitesszerek eltávolítását általában manuálisan végezzük, de természetesen gépi kezelés is lehetséges, ezek általában súlyosabb esetekben alkalmazandóak. Kozmetikus által végzett tisztító arckezelés keretében a mitesszereket tökéletesen eltávolíthatjuk, mindenféle mellékhatás nélkül.

Hogyan előzhetőek meg a mitesszerek kialakulása?

Arc- és hajmosás. Az arcbőr elmosásakor az arbőrön maradt zsírt és szennyeződéseket távolítjuk el arclemosó folyadék segítségével. Ezeket azért keel eltávolítani, mert eltömítik a pórusokat, így egyre több mitesszer kialakulásához vezethet jelenlétük. Az arclemosó folyadék lényege, hogy ne irritálja a bőrt és ne okozzon bőrpírt!  Néhány arctisztító tartalmazó antibakteriális összetevőt is, ezek a fajta arclemosók hatákonyabban előzik meg a mitesszerek kialakulását. Ne feledd a hajszálakon lévő zsír is eltömítheti könnyedén a pórusokat, ezért rendszeresen mosd a hajad! A zsíros ételek kerülése szintén nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a bőröd és a hajad kevésbé zsírosodjon!

Olajmentes kozmetikumok. A kőolajszármazékokat tartalmazó kozmetikumok további mitesszerek megjelenéséhez vezet. Igyekezz olajmentes sminklemosót, bőrápolót és fényvédőt vásárolni!

Bőrradírozás. Az arcradír és a bőrradír használata megelőzi a mitesszerek kialakulását amennyiben hetente egyszer alaposan végigdörzsöljük vele a bőrt! Ebben az esetben is fontos, hogy az arc- és bőrradír bőrbarát hatóanyagokat tartalmazzon, tehát ne irritálja a bőrfelületet!