Manapság sokakat érintő probléma a kóros szőrnövekedés, melynek hátterében sok kiváltó ok állhat. A kóros szőrnövekedésről abban az esetben beszélhetünk, amikor olyan testtájon jelennek meg a nem kívánt szőrszálak, ahol eddig nem találkoztunk velük pl:has,fenék, arc, hát, mellkas, mellbimbók.

A kóros szőrnövekedés leginkább a nők számára kellemetlen jelenség, melynek hátterében nem minden esetben a helytelen szőrtelenítési módszerek (borotva, szőrtelenítő krémek, epilátor) használata áll. A zavaró szőrnövési jelenség mögött a hormonrendszer egyensólyának megbomlása is állhat. Ez az opció egyre gyakoribb jelenség a 15-35 éves korosztály közt.

A férfi hormonok túlzott jelenléte

Sokan nem is tudják, hogy a hormonrendszer nem megfelelő működése is okozhatja a tüneteket. A hormonok nagyon kis mértékben vannak jelen szervezetünkben, azonban a szervezetre gyakorolt hatásaik jelentősen befolyásolhatják életünket. A mellékvese által termelt tesztoszteron (a legfontosabb férfi nemi hormon) mindkét nemnél megtalálható hormon, azonban a nők szervezetében kisebb mennyiségben van jelen, mint a férfiakéban. Hormonális eltérésről abban az esetben beszélhetünk, ha a tesztoszteronszint eltér a normális értéktől.

A tesztoszteronszint eltérésének tünetei

– Rendszertelen vagy teljesen megszűnő menstruáció

– Fokozott szőrnövekedés

– Pattanásos arcbőr

– Szőrbenövés

Mikor ne vegyük figyelembe a szőrösödést?

A várandósság alatt is előfordulhat, hogy a has területén megjelennek szőrszálak, amely teljesen normálisnak tekinthető. Azonban a terhesség ideje alatt megjelenő szőrszálak a szervezetben létrejövő hormonális változásokkal magyarázhatóak, melyek a szülést követően teljes mértékben visszaállnak a megszokott állapotukba.

Kezelése

Elsősorban nagyon fontos, hogy amennyiben valóban a fenti tünetek valamelyikét észleljük magunkon mindenképpen keressünk fel szakembert, orvost., aki megfelelően tudja kezelni a kialakult szőrnövekedési problémát.

A szőrtelenítési eljárások közül kizárólag a gyantát válasszuk, ugyanis más készítmények, eszközök (borotva, szőrtelenítő krémek, epilátor) használata tovább ronthatja a helyzetet, használatukkal fokozódhat a szőrnövekedés ugyanis mindegyik eljárással a szőrt nem a teljes gyökerével együtt  távolíthatjuk el. Ezzel szemben a gyantázás során a szőrt gyökerestül távolítjuk el, ezáltal a szőrszálak elgyengülnek, ritkábbá válnak.