A pattanások és a mitesszerek bármelyik életkorban kialakulhatnak nemtől függetlenül, a legnagyobb számban tinédzserkorban jelennek meg a bőrön. Leggyakrabban az arcon, a háton, a mellkason vagy a vállakon alakulnak ki a pattanások és a mitesszerek egyaránt. Az akné/pattanás kialakulása szoros összefüggésben van a hormonális változásokkal, mint a pubertáskor vagy a terhesség. Az emberek nagy része sokszor gondolja, hogy az étkezése is befolyásolja a testén megjelenő pattanások számát, de valószínűleg ez csak részben igaz, mivel tudományos bizonyíték erre vonatkozóan nem létezik egyelőre.

A pattanás megjelenése

A bőrben lévő pórusok kapcsolatban állnak a faggyúmirigyekkel, melyek a bőr mélyebb rétegében helyezkednek el, a bőrfelszínen a szőr kivezető nyílása látható, melyen keresztül a faggyúmirigy váladéka, a faggyú a bőr felszínére jut. A test néhány területén, ahol a szőrtüszők nem fejlődnek – száj sarkai, ajkak, emlők, pénisz, csikló, kisajkak – a faggyúmirigyek kivezető csöve közvetlenül a bőr felületére nyílik. Bizonyos hatásokra a faggyúmirigyek termelése fokozódik, ezáltal túl sok faggyú termelődik a bőrben, így a pórusok telítődnek faggyúval és a bőr elhalt sejtjeivel. Súlyosabb esetben felszaporodik a baktériumok száma, gyulladás jön létre és kialakul a pattanás.

Mitesszerek kialakulása

A mitesszerek a pattanások egy bizonyos fajtája, mely elég szembetűnő, mivel a bőrfelszínen kicsi fekete pöttyök formájában válik láthatóvá, melyek akár ki is emelkedhetnek a bőr felszínéből.

A pattanások és a mitesszerek kialakulásának legfőbb jellemzője a faggyúval teli pórusok, melyeket leggyakrabban pl. a hormonrendszer zavara, a nem rendszeresen tisztított bőrfelület, egyes gyógyszerek mellékhatásai, zsírban gazdag táplálkozás stb. idéznek elő.

Kezelésük

A pattanások és a mitesszerek kialakulása ellen minimum napi kétszeri alkalommal, azaz reggel és este tisztítsuk le bőrünket langyos víz és arclemosó illetve a test többi részét tusfürdő segítségével, így el tudjuk távolítani a felesleges faggyút a bőrfelszínről. Bőrradír használata is indokolt, mivel így lehetséges a legkönnyebben megszabadulni az elhalt hámsejtektől. Amennyiben sok pattanás vagy mitesszer van a bőrünkön, érdemes kozmetikus szakemberhez fordulni és részt venni 4-6 hetente tisztító arckezelésen.

Jelentkezz be tisztító arckezelésre Kedvenc Kozmetikusomhoz!

Időpontfoglalás – 06/30 999 10 44