Ha zsíros a bőröd és emellett tágak a pórusaid is, a bőrödön sűrűbben jelennek meg mitesszerek és pattanások. A tág pórusokban könnyebben tapad meg bármilyen szennyeződés és gyakrabban kell tisztítani is. Habár nagyon nagy választékban kapható a különböző drogériákban az állítólagosan jobbnál jobb bőrfelületet mattító, tisztító, pórusösszehúzó és “pattanás csökkentő” kozmetikumok, készítmények, íme néhány tipp, mely hatékonynak bizonyult  a tág pórusok kezelésekor és jótékony hatású a bőr zsírképződésének csökkentésében.

A-vitamin

Az A-vitamin, más néven retinol, fontos szerepet játszik, egyebek mellett az egészséges vérkeringés fenntartásában és a bőr megfelelő pH-jának biztosításában.  A nem túl változatos étrend mellett érdemes kapszula formájában A-vitamin tartalmú multivitamint szedni, de szerencsésebb ha olyan ételeket fogyasztunk, mleyeknek magas az A-vitamin tartalma, mint pl. állati belsőségek (máj, szív, vese stb.), tej és tejtermékek, halak, tojássárgája, sárgarépa.

C-vitamin

A C-vitamin magas antioxidáns tartalmú, ez erősíti a bőr öngyógyító képességét és elősegíti a szervezet védekezését a szabad gyökök ellen. Szedhetsz C-vitamint rágótabletta vagy kapszula vagy tabletta formában is gyakorlatilag bármennyit, mivel ez az egyetlen vitamin, melyet a szervezet nem képes eltárolni, tehát elég gyorsan kiürül, így folyamatosan pótolni kell. Miben található? Citrusfélékben, brokkoliban, eperben stb. A C-vitamin kifejezetten elősegíti a tág pórusok összehúzódását. Egy szelet citromot helyezz a bőrödre és hagyd rajta 15 percig, majd meleg vízzel mosd le, napi egyszer ismételd meg és egy hét után tapasztalható, hogy a pórusok kisebbek lesznek.

Víz

Ha a bőröd kiszárad, az arra ösztönzi a szervezetet, hogy visszaállítsa a bőr  megfelelő állapotát, tehát egyre zsírosabb tapintásúvá fog válni a bőrfelület. A mindennapos vízzel való mosakodás is szárítja a bőrt, ez egyre több pattanást eredményezhet a bőrfelületen. A pattanás kialakulásában természetesen több tényező is szerepet játszhat. De nagyon fontos, hogy napi 2-3 liter vizet igyunk meg, ezzel felgyorsul az anyagcsere is, gyorsabban fognak távozni a  méreganyagok, üdébb, egészségesebb lesz a bőr, kevesebb pattanás fog megjelenni a bőrfelületen.

Olívaolaj

Az olívaolaj, az olajfa csonthéjas terméséből, az olajbogyóból előállított növényi zsiradék. Az olívaolaj fogyasztása segíti a bőr minőségének javulását, azaz táplálja a bőrt, így nem szárad ki és nem serkenti a szervezetet a fokozott zsírtermelésre. Furcsán hangzik biztos, hogy az olaj hasznos táplálék a zsíros bőr esetén is, de se belsőleg, se külsőleg ne szárítsuk a bőrt, mert pontosan az ellenkező hatást váltja ki a szervezetből!

Egyéb kezelési módok

Tisztító kozmetikai arckezelés

 

Hasznos tippek otthonra – Pattanás