Végre elérkezett újra a strandszezon! Ilyenkor mindenki jobban odafigyel a megjelenésére, hiszen a nap sugarai mindenre “rávilágítanak”. A bőrön lévő szőrzet is látványosabbá válik, így ajánlott mielőbb megszabadulni a zavaró szőrszálaktól.

Fontos, hogy tisztába legyünk néhány aranyszabállyal, azért hogy elkerüljük az esetleges nem kívánt hámsérüléseket, bőrelváltozásokat!

– 24-48 órával a gyantáztatás után ne tegyük ki a gyantázott bőrfelületet a napfénynek, ez természetesen  vonatkozik a szoláriumra is!

– Ha esetleg fényvédő krémmel próbálkoznál, várd meg, míg teljesen beszívódik a bőrödbe, mivel víz vagy izzadás hatására leválik a bőrről, így elveszti funkcióját!

– Leégett bőrfelületet, nem szabad gyantázni illetve gyantáztatni. A bőr hámrétege jelentősen sérült ilyen esetben, a gyantázás ekkor csak tovább fokozza az irritáció érzését.

– Ha esetleg mégis kimennénk a napra gyantázás vagy bármilyen szőrtelenítési eljárás után (akár csipesszel történő szőrtlenítést követve) a nap fénye károsíthatja a pigment sejteket így akár a pórusok körül kicsi fehér pontok alakulhatnak ki, amik sosem nyerik vissza már eredeti színűket.

Mielőtt belevetnénk magunkat a strandszezon örömeibe, fontos, hogy tájékozódjunk a napozás szabályairól!

– A napozás megkezdése előtt legalább 1 héttel érdemes kozmetikussal kitisztítani az arcbőrt és a teljes testfelületet leradírozni.

– A bőrtípusunknak megfelelő fényvédő krémet használjunk. Fokozatosan szoktassuk hozzá a bőrünket a napozáshoz. Ez az első alkalommal 10-15 perc, majd fokozatosan növeljük az időtartamot.

– Délelőtt 11 és délután 3 óra között a legerősebb a napsugárzás, így ha még nem értük el a csokibarna színt, kerüljük ezt az időszakot.

– Az önbarnító krémek nem alkalmasak a fényvédelemre, ezt mindig tartsuk szem előtt! Ne használjuk fényvédő termékek helyett!

– Napozás közben fogyasszunk minél több folyadék ( a legoptimálisabb választás az ásványvíz), gyűmölcsöt, zöldséget, kerüljük a “nehéz” ételek fogyasztását!

– Napozás után használjunk bőrnyugtató, hűsítő, gyulladásgátló növényi kivonatokat tartalmazó krémeket, spray-ket, habokat.

A napozás ellenjavallatai

– Gyantázás után 24 óráig

– Friss műtéti heg, nagy kiterjedésű seb a test bármely felületén

– Fotoallergén gyógyszer szedése esetén pl. Sumetrolim, Doxycyclin stb.

– Szintetikus parfüm használata

– Lázas állapot

– Alkohol, kábítószer befolyásoltsága alatt

– Bőrkiütéssel járó állapot

– Hajfestés után közvetlenül

– Alumíniumot tartalmazó izzadsággátló szer használata

– Anyajegyek sűrűbb megjelenése

– Étkezés után, teli has esetében