Az UV sugárzás természetes közegben napozáskor, mesterségesen a szoláriumban való barnuláskor találkozhatsz vele. Leegyszerűsítve az UV sugárzás 3 tartományból áll:

UV-A – a bőr öregedését elősegíti, mivel károsítja a bőr kollagénrostjait, így felgyorsítja  a bőr öregedési folyamatá és emellett a bőrrák kialakulásában is szerepet játszik.

UV-B – elősegíti a csontképződést, azaz a D-vitamin képződést a szervezetben, de károsíthatja  a DNS-t, így szerepet játszhat a bőrrák kialakulásában, a bőr valódi barnulását idézi elő.

 UV-C – baktériumölő hatású, sterilizálásra alkalmazzák.

Hogyan reagál a normál bőr az UV sugárzásra/napfényre/mesterséges UV fényre?

A bőr azonnali reakciója

– leégés (a bőr piros vagy pirosas színű, érzékeny tapintású, súlyosabb esetben fájdalmas húzódó érzés)

A bőr késleltetett reakciói

– a bőr öregedése (ráncosodás, a bőr sárgulása)

– értágulatok megjelenése

– rákmegelőző állapotok (vöröses, hámló foltok)

– bőrrák (kemény tapintású, erősen hámló felületek)

Teszteld a bőröd fényérzékenységétMegnézem

A leégés (napégés) a napfürdőzést követően általában 4-6 óra múlva mutatkozik és 12-24 órával a napozást követően általában 3 nap alatt meggyógyul.

Tünetei

– érzékeny testfelület

– vörös színű bőrfelület

– melegség

– bőrduzzanatok, súlyosabb esetben hólyagok is megjelenhetnek

Fény okozta bőrbetegségek

Csalánkiütés. Kizárólag a fény okozta csalánkiütésről van szó ebben az esetben. Érzékenyebb bőrű egyéneken alakulhat ki a napozása megkezdése után néhány perccel. Tünetei: viszketés, bőrpirosság, majd csalánkiütés.

Napallergia. A leggyakoribb fény okozta bőrbetegség, nőknél gyakoribb jelenség. A napozás megkezdése után órákkal vagy akár napokkal később is jelentkezhetnek a tünetei. Melyek ezek? Szabálytalan vörös foltok a bőrfelületen, viszketés, duzzanatok, hólyagocskák, pörkök esetleg bőrnedvedzés.  Leggyakoribb az arcon, a nyakon, a karon és a kézháton való megjelenés. A legjobb megelőzési módja ha a bőrt fokozatosan szoktatjuk hozzá a fényhez.

Ekcéma. Kizárólag a fény okozta ekcémáról van szó ebben az esetben. Allergiás vagy toxikus reakciója a bőrnek, mely esetben a bőrre vagy a szervezetbe kerülő anyag a napfény hatására elbomlik és ez váltja ki az allergiás reakciót, mely bőrgyulladás formájában jelenik meg. Leggyakoribb okok: gyógyszerek, növények, parfüm, sminkszerek használata, kátrány, egyes naptejek. Tünetei: lehet olyan a bőr mint leégés esetén, illetve allergiás reakció esetén viszkető göbcsék, nedvedzés majd hámlás tapasztalható.

Ismertek még egyéb bőrbetegségek, melyeknek az állapotán a napfény/ szolárium  ront! Igyekezz kerülni a napfürdőzést, ha valamely alábbi bőrbetegség jelenlétét tapasztalod Magadon!

– herpesz

– bőrfarkas (SLE)

– pikkelysömör (néhány esetben)