Az étrend-kiegészítők száma napjainkban egyre növekszik, a boltok polcain számos termék közül választhatunk, de elgondolkodtál-e már azon, hogy milyen hatással van az étrend-kiegészítők szedése a bőrödre?

Mit nevezünk étrend-kiegészítőnek?

Azok az élelmiszernek minősülő készítmények, melyek nem valódi élelmiszerek, de nem gyógyszerek. Sajátos helyet foglalnak el a termékek palettáján és szabályozásuk is speciális megítélés alá esik forgalomba kerülésüket megelőzően. Pontosabban olyan élelmiszerek, melyek – az európai uniós szabályozás és a hazai rendelet szerint –  “ a hagyományos étrend kiegészítését szolgálják és koncentrált formában tartalmaznak tápanyagokat vagy egyéb táplálkozási vagy élettani hatással rendelkező anyagokat, egyenként vagy kombináltan. Megjelenési formájuk kapszula, tabletta, pasztilla, port vagy szirupot tartalmazó tasak, folyadékot tartalmazó ampulla….”. ( idézet az étrend-kiegészítőkről szóló 37/2004. Számú ESZCSM rendeletből)

A speciális étrend-kiegészítők közt van amelyik a jó közérzet megőrzésében nyújt segítséget, ilyenek pl. a menopauza tüneteit enyhítő szerek, illetve a stresszellenes készítmények. Vannak szépségvitaminok, melyek a köröm, a haj vagy a bőr állapotát javítják vagy elősegítik a szervezet méregtelenítését vagy segítik a száraz, öregedő bőr regenerálódását.

A bőrt érintő külső és belső hatások

A bőrt folyamatosan külső és belső negatív hatások érik (pl. menopauza, öregedés, helytelen táplálkozás, allergének, légszennnyezettség, stressz, UV-sugárzás stb.), melyek befolyásolják a bőr fiziológiás és funkcionális egyensúlyát. Kozmetológiai – a bőr esztétikájával foglalkozó tudományág – szempontból érdemes az étrend-kiegészítőkről bővebben értekezni, mivel a legfőbb szerepük abban van, hogy fenntartják a bőr fiziológiai egyensúlyát illetve a bőr funkcióinak esetleges zavarait kiküszöbölik, valamint megelőzik a bőr minőségromlását okozó változásokat.  

A bőr felépítése

A bőr a legnagyobb emberi szerv mely képes 28 naponta megújulni és emellett számos funkciót ellát. A bőr felépítésében többféle ásványi anyag, enzim, vitamin és más alkotó anyagok vesznek részt. A bőr egészséges működéséhez szükséges tápanyagok megfelelő arányú jelenléte a szervezetben elegedhetetlen ahhoz, hogy a bőr tökéletesen el tudja látni a komplex funkcióit.

Milyen tápanyagokra van szüksége a bőrnek?

A bőr egészséges működéshez a következők szükségesek:

–  víz / a bőr legfőbb alkotója

– zsírsavak / sejtmembránok alkotója, hidrolipid film

– A vitamin / sejtdifferenciálódás

– E-, C-vitamin / szabadgyökök ellen, bőr fiatalságának megőrzése

– szelén / bőr egészségének fenntartása

– cink és réz / keratinociták differenciálódása

– lipidek és szénhidrátok / bőrsejtek keletkezése és regenerálódása

Hogyan érdemes szedni az étrend-kiegészítőket?

Az étrend-kiegészítő készítményeket mindig úgy szedjük, ahogy a dobozon fel van tüntetve! Az alkalmazásuk lehet folyamatos vagy kúraszerű, de természetesen figyelembe kell venni az egyéni adottságokat és életkörülményeket, illetve a napi szinten a bőrt érő hatásokat pl. aki munkája miatt folyamatos napsugárzásnak van kitéve, érdemes egész évben szednie fénykárosodást megelőző étrend-kiegészítőt.

Az étrend-kiegészítők manapság egyre fontosabb szerept játszanak a bőrproblémák kezelésében is. A külső kezelésekkel kombinált készítmények segítik a bőr egyensúlyának megtartását, ezáltal hozzájárulnak a bőr egészségének fenntartásához.