Minél tovább szeretnéd megőrizni bőröd fiatalos megjelenését, annál több időt kell fordítanod az arcápolásra. Merülj el jobban az arcápolás rejtelmeiben! A következő cikkből kiderül, hogyan tisztítsd, radírozd, majd hidratáld a bőrödet és természetesen a fényvédelemről se feledkezz meg!

Mielőtt belekezdenél az olvasásba, a legfontosabb, hogy diagnosztizáld a bőrödet és attól függően, hogy normál, zsíros (olajos vagy korpás), dehidratált (vízhiányos, száraz), kombinált, vagy a bőrtípusod, ahhoz igazodva használd a megfelelő arcápoló termékeket.

A következő felsorolásban kiválasztod arcbőröd típusát és megtudod melyek az adott bőrtípus kezelésének irányelvei!

Normál bőr

Zsírhiányos bőr

Zsíros bőr (korpás szeborrea)

Zsíros bőr (olajos szeborrea)

Vízhiányos, dehidratált bőr

Nézzük melyek pontosan az arcápolás alaplépései!

  1. Tisztítás

Az arctisztítás alapvető kelléke az arctisztító, arclemosó. Reggel és este is ajánlott használni, mivel eltávolítja a szennyeződéseket az arcbőrről. Ha nincs megfelelően letisztítva az arcbőr, nem tudnak a hatóanyagok felszívódni, és mivel a bőrlégzés gátolt, kialakulnak a pattanások. Használj nedves körvattát, amire mogyorónyi arctejet tegyél, majd körkörös mozdulatokkal tisztítsd le az arcbőröd, a szem környékét ne húzd és ne dörzsöld!

  1. Radírozás

Az arcradír is igen fontos szerepet tölt be az arcápolásban. Az emberek többsége nem foglalkozik az elhalt hámsejtek eltávolításával. Peeling használata esetében jelentősen nő a hatóanyagbevitel hatékonysága és egységesebb, simább felülete lesz az arcbőrödnek! Így használd: A letisztított bőrfelületre kenjünk, bőrtípusunknak megfelelő mechanikai vagy biológiai radírt használunk, majd lemossuk vagy ledörzsöljük. Így a pórusok szabaddá válnak, a bőrlégzés fokozódik.

  1. Tonizálás

Az arcbőr tonizálása szintén fontos az arcápolás folyamatában, mivel az esetlegesen megmaradt szennyeződéseket eltávolítja az arcbőrről, összehúzza a pórusokat és visszaállítja a bőr pH-ját a normál tartományba. Körvattára csepegtessünk néhány csepp tonikot és körkörös mozdulatokkal tisztítsuk le az arcbőrt.

  1. Hidratálás és fényvédelem

hidratáló krém a bőr nappali védelmét és hidratáltságát biztosítja, mindig lágy, bőrtípusunknak megfelelő krémet használjunk erre a célra. Naponta a letisztított arcra kenjük fel vékony rétegbe, majd hagyjuk felszívódni a bőrbe. Amennyiben a bőröd száraz, mindenképpen szüksége van hidratálásra, azaz vízpótlásra. A szem környékére érdemes inkább szemkörnyék ápoló zselét, krémet vagy szérumot használni, mivel itt a bőr vékonyabb és a hatóanyagok felszívódása máshogy zajlik, éppen ezért nem mindegy az adott krém textúrája.

A ráncok kialakulásának egyik legfőbb oka a nem megfelelő fényvédelem! A modern (általában boltban nem kapható) professzionális hidratáló krémek már tartalmaznak UV filtert, így biztosítják a bőr számára a nap káros sugaraitól való védelmet.

Amennyiben kérdésed van az arcápolás témakörével kapcsolatban, szívesen állok rendelkezésedre a 06 30 999 10 44-es!

Sándor Orsolya – kozmetikus szakoktató, tetováló szakember