A hibátlan bőr elérésének érdekében sok ember folyamodik táplálékkiegészítőkhöz, hisz ezek kényelmes megoldást kínálnak a fiatalos és ragyogó bőr eléréséhez. A kollagéntől a vitaminokig a piacot számtalan olyan étrendkiegészítő árasztja el, amelyek a bőr egészségének és megjelenésének javítását ígéri. De vajon ezek az étrendkiegészítők tényleg segítenek a tökéletes bőr elérésében vagy csak egy újabb szépséghóbort? Nézzük meg a táplálékkiegészítők bőrre gyakorolt hatásait!

-Kollagén-

A kollagén egy fehérje, ami biztosítja a bőr rugalmasságát. Az életkor előrehaladtával természetes kollagéntermelésünk csökken, ami ráncokhoz, a bőr megereszkedéséhez és a bőrfeszesség elvesztéséhez vezet. A kollagén-kiegészítők, azt állítják, hogy pótolja ezt az elvesztett kollagént, ezáltal a bőr simábbá és fiatalosabbá válik. Míg egyes tanulmányok azt sugallják, hogy a kollagén-kiegészítők javíthatják a bőr rugalmasságát és hidratáltságát, a bizonyítékok még mindig nem 100%-osak. Ezenkívül előfordulhat, hogy a szervezet nem szívja fel hatékonyan a kollagént a táplálékkiegészítőkből, ami megnehezíti a kívánt eredmény elérését.

-C-vitamin-

A C-vitamin egy erős antioxidáns, amely döntő szerepet játszik a kollagén szintézisében és a bőr helyreállításában. Segít megvédeni a bőrt az UV-sugárzás és a környezeti szennyeződések által okozott szabad gyökök káros hatásaitól. Míg a C-vitamin-kiegészítők hozzájárulhatnak a bőr általános egészségéhez, vizsgálatok kimutatták, hogy a C-vitamin szérumok, melyeket kozmetikai ultrahangos kezeléssel lehet a legegyszerűbben a bőrbe juttatni, hatékonyabban viszik be a tápanyagot a bőrbe. A C-vitaminban gazdag élelmiszerek, például a citrusfélék, bogyók és leveles zöldségek fogyasztása még inkább támogatja belülről a bőr egészségét.

-E-vitamin-

A C-vitaminhoz hasonlóan az E-vitamin egy antioxidáns, amely segít megvédeni a bőrt a káros UV-sugárzás okozta károsodástól. Egyes tanulmányok szerint az E-vitamint tartalmazó táplálékkiegészítők javíthatják a bőr textúráját és csökkenthetik az öregedés jeleit. A legjobb, ha az E-vitamint természetes táplálékforrásokból, például diófélékből, magvakból és növényi olajokból szerzed be, ahelyett, hogy kizárólag az étrendkiegészítőket szednéd.

-Omega-3 zsírsavak-

Az omega-3 zsírsavak esszenciális zsírok, amelyek létfontosságú szerepet játszanak a bőr egészségének megőrzésében. Segítenek támogatni a bőr lipidgátját, így megakadályozzák a bőr nedvességvesztését. Az omega-3-kiegészítők jótékony hatással lehetnek a gyulladásos bőrbetegségekre, például az ekcémára és a pikkelysömörre. Fogyassz minél több zsíros halat, lenmagot és diót, így tudod a leghatékonyabban biztosítani a szervezet számára elegendő omega-3 zsírsav szükségletét.