A mitesszerek, azok a kellemetlen kis fekete pöttyök a bőrön, amelyek úgy tűnik, a semmiből tűnnek fel és sokakat érintenek. Bár lehet, nem annyira gyulladtak vagy fájdalmasak, mint a pattanások, mégis frusztráló lehet azoknak, akiket érint ez a bőrprobléma. Érdemes megérteni, hogy mi okozza a kialakulásukat illetve hatékony kezelési lehetőségeiket, így tisztábbá és egészségesebbé válhat bőrünk.

Mik azok a mitesszerek?

A mitesszerek más néven komedók, kis dudorok, amelyek akkor jelennek meg a bőrön, amikor a szőrtüszőket eltömi a szervezet által termelt felesleges faggyú, az elhalt hámsejtek és a baktériumok. A fehér dudorokkal ellentétben, amelyek a zárt komedók, melyeket vékony bőrréteg borít, a mitesszerek nyitva maradnak a bőrfelszín felé. Sötét megjelenésüket nem a szennyeződés okozza, hanem a bőrünkben lévő pigment, a melanin oxidációja, amikor az érintkezésbe kerül a levegővel.

Kialakulásának okai

-túlzott faggyútermelés: a faggyúmirigyek túlműködése a bőrön zsírfelhalmozódáshoz vezethet, amely elhalt hámsejtekkel keveredhet és eltömítheti a pórusokat.

-elhalt hámsejtek felhalmozódása: a bőrsejtek természetes leválása néha túlzott mértékűvé válhat, ami a szőrtüszők eltömődéséhez vezethet.

-hormonális változások: a hormonszintek ingadozása például pubertás, menstruáció vagy terhesség alatt, fokozhatja a faggyútermelést és hozzájárulhat a mitesszerek kialakulásához.

-nem megfelelő kozmetikumok használata: egyes bőrápoló és sminktermékek olyan összetevőket tartalmaznak, amelyek eltömíthetik a pórusokat és fokozhatják a mitesszerek kialakulását,, különösen ha nem távolítják el megfelelően a bőrfelszínről.

-környezeti tényezők: a szennyezés és a páratartalom szintén szerepet játszhat a mitesszerek kialakulásában azáltal, hogy hozzájárul a szennyeződések felhalmozódásához a bőrön.

Kezelése

1.Tisztítás

A következetes bőrápolási rutin, amely a tisztítással kezdődik, segít eltávolítani a felesleges faggyút, szennyeződést és az elhalt hámsejteket a bőr felszínéről. Válassz olyan tisztító tejet, krémet vagy szappant, ami komedogén azaz nem tömi el a pórusokat!

2.Hámlasztás

A szalicilsavat vagy alfa-hidroxidsavat (AHA-kat) tartalmazó termékekkel végzett rendszeres hámlasztás segíti az elhalt hámsejtek eltávolítását, csökkentve a mitesszerek kialakulásának valószínűségét.

3.Célzott kezelés

Az olyan összetevők, mint a retinoidok vagy a benzoil-peroxid csökkenthetik a faggyútermelést és megakadályozhatják a mitesszerek kialakulását.

4. Kozmetikai professzionális kezelések

A makacs mitesszerek esetén a kozmetikusok professzionális kezeléseket javasolnak, melyekkel valóban teljesen kitisztítható a bőr és minden egyes mitesszer eltávolítható, mélytisztító kezeléssel hozzáértő kozmetikus által végezve.

5.Megelőzés

A nehéz, pórusokat eltömítő kozmetikumok kerülése, a bőrt az UV-sugárzás okozta károsodástól védő napvédő krém mindennapos viselése, valamint az egészséges táplálkozás illetve az egészséges életmód hozzájárulhat a mitesszerek megelőzéséhez.

Míg a mitesszerek frusztráló és tartós bőrproblémát jelenthetnek, a megfelelő hozzáállással kezelhetőek. A kialakulásának okainak megértésével és egy átfogó bőrápolási rutin kialakításával, tisztábbá és egészségesebbé válik a bőr. Ne feledd, hogy a következetesség és a türelem kulcsfontosságú, ha pedig nehezen boldogulsz keress fel és jelentkezz be mélytisztító kezelésre!

Időpontfoglalás – 06309991044