Nincs tipped mi az oka annak, hogy pattanások jelennek meg az arcodon illetve a testfelületeden?

A pattanások kialakulását általában ráfogjuk a szokásos dolgokra: a mindennapi stressz, a hétvégén befalt gyorskaják, a dohányzás stb. de akadnak más kevésbé ismert okok, melyektől pattanások azaz aknék jelenhetnek meg nagyobb számban a testeden.  A leggyakoribb ok, ami a pattanás megjelenését eredményezi a hormonváltozás és a pórusok eltömődése az elhalt hámsejtek által. Ám nem mindig evidens, hogy mi is okozza a pattanásokat, hiszen kiegyensúlyozott és egészséges emberek esetében, akik megfelelő tisztítják az arcukat és a testüket egyaránt, előfordulhat pattanás. Hogyan történhet ez? Íme néhány igen meglepő “ pattanás-okozó” és ellenszereik!

 Mobiltelefon

A sok mobiltelefonnal való telefonálás okozhat pattanásokat a bőrön, mivel telefonálás közben a mobilt az orcához és az állhoz nyomva, a nyomás (ami vérbőséget okoz illetve gátolja a bőrlégzést) hatására a bőrben felgyülemlenek a pattanás kialakulását okozó olajok és a gyulladásra rásegítenek a mobiltelefonon szabad szemmel nem látható baktériumok is.

Ellenszer: Igyekezz minél többször headset–et használni vagy telefonálj kihangosító segítségével!

Hajápoló szerek

A boltban kapható és a professzionálisan felhasznált hajápolási cikkek egyaránt okozhatnak pattanásokat a bőrön. Legfőképpen a hajvégápolók, hajlakkok, hajhabok és hajzselék a bűnősök. Gondold csak el, reggel befújod, bekened a hajad ezekkel a szerekkel és mivel ugyebár nem egészséges minden nap hajat mosni, a hajszálakon maradnak a hajápolószerek, melyek ha nem olajmentesek, alvás közben a bőrödet érintik, tehát “beolajozzák” a bőrfelületet. Ezáltal eltömik a pórusokat és ez pattanások megjelenéséhez vezet.

Ellenszer: Hajápoló szerek vásárlásakor részesítsd előnybe az olajmentes termékeket! Minél gyakrabban mosd ki az ágyneműt és mielőtt az arcodhoz érnél moss kezet!

A partner

Amennyiben kedvesed hajzselét használ,jobban teszed ha őt is felvilágosítod az olajmentes hajápolók előnyeiről!  A nem megfelelő arckrém vagy testápoló, amit esetleg használ a kedvesed, arra érzékenyebbek esetén okozhat allergiás reakciókat, melyek pattanás képében jelenhetnek meg.

Ellenszer: Kérd meg a partnered, hogy használjon inkább hajhabot zselé helyett (mellesleg így csökkenti a korai kopaszodás esélyét) és olajmentes testápolószereket. Az Ő bőrének szintén jót tesz és kevesebb pattanás lesz mindkettőtök arcán.

Fogkrém

Bár gyakran ajánlják a hozzáértők a gyulladt pattanás elleni hatékony ellenszernek, de ez nem minden esetben állja meg a helyét! Akad olyan ember, aki szerint a fluorid tartalmú fogkrémek olyannyira szárítják a bőrt, hogy éppen ellenkezőleg hatnak, pattanásokat okoznak, mivel a bőrt arra serkentik, hogy zsírosítsa a bőrt, nehogy kiszáradjon! A fluorid és a szodium-lauril-szulfát irritálhatják a bőrt.

Ellenszer: Használd inkább rendeltetésszerűen a fogkrémeket!

A víz

A víz keménységét az ún. keménységi fok határozza meg. A 18-30-as keménységi fok között lévő vizet hívjuk kemény víznek, A kemény víz hatásai között találjuk a vízkőképződést.  A kemény vízzel való arcmosás ásványi réteget hagyhat a bőrön, ez irritálhatja a bőrt, ezáltal pattanásokat vagy ekcémát okozva a bőrfelületen.

Ellenszer: A kemény vizet érdemes lágyítani, azaz vízkőteleníteni. Szerezz be esetleg vízszűrőt vagy víztisztító berendezést az otthonodba, így csökkentheted a nehézfémek mennyiségét a vízben, így megelőzheted a pattanás kialakulását egyéb bőrproblémák mellett. Arcmosáskor érdemes akár szűrt, pH semleges vizet használni, így a bőrfelület nagyon puha és bársonyos tapintásúvá válik.

Amennyiben felmerült bármilyen kérdésed a pattanások kezelésével kapcsolatban hívj bizalommal!

Sándor Orsolya – 06/30 999 10 44