A hónalj felületén kialakuló dudorok igen kellemetlen érzést válhatnak ki viselőjükből. Az irritáló hatás ellenére, teljes mértékben ártalmatlanok, nem alakul ki belőlük rosszindulatú daganat, tehát nem fog “elrákosodni.” A dudorok kialakulásának leggyakoribb oka a nem megfelelő higiénia, habár előfordulhat, hogy egyéb okok húzódnak meg kialakulásuk hátterében. Az ok diagnosztizálása elengedhetetlen a hatékony kezelés érdekében.

Borotválkozás

A helytelenül végzett borotválkozás kicsi, piros, gyulladt dudorokat eredményezhet a hónalj területén. A nem megfelelő minőségű borotva illetve a rossz szögben végzett szőrtelenítés a borotvával eltávolíthatja a felhámot, így irritálja, érzékennyé teszi a bőrt. Az elektromos borotva jobb megoldás lehet, a cserélhető borotvafej pedig alapkövetelmény. A borotválkozást követően mindig kend be hidratáló krémmel a borotvált testfelületet! Az érzékeny bőrrel rendelkezők  viszont jobban járnak ha más szőrtelenítési eljárást választanak.

Variációk szőrtelenítésre Kattins!

Dezodorok, izzadsággátlók

Ezek a mindennapi szerek, mint a dezodor vagy az izzadsággátló okozhatnak nagyobb duzzanatokat vagy kisebb dudorokat a hónalj felületén. A közvetlenül a hónalj bőrét érő kemikáliák pl. a formaldehid irritálhatják a bőrfelszínt vagy a dezodorokban lévő illatanyagok melyek ha a bőrrel érintkeznek szintén gyulladt dudorok kialakulását idézhetik elő. Megoldás lehet ha kizárólag illatanyagmentes dezodort használsz és mielőtt lefeküdnél este aludni feltétlenül távolítsd el a hónaljadról az izzadsággátló maradékát!

Fertőzés

A legtöbb esetben a hónaljban létrejövő dudorok vagy duzzanatok kapcsolatban állnak a szőrtüszőgyulladással, azaz a szőrtüsző gyulladásának látványos jele maga a duzzanat. Az izzadsággátlók eltömhetik a pórusokat, így az izzadság (faggyú) nem tud kiürülni, eltávozni a szervezetből, ezért bent ragad és a szervezetből reakciót vált ki, mely gyulladással jár. A duzzanat inkább a nyirokcsomók gyulladása esetén jön létre, de amennyiben 3-4 napon belül nem múlik el a kialakult dudor, szükséges lehet antibiotikumot tartalmazó krém, melyet bőrgyógyász tud felírni! Fontos, hogy ne piszkáljuk, kérjük kozmetikus szakember vagy bőrgyógyász segítségét!

Bármi kérdésed felmerül a hónalj felületén kialakuló dudorokkal kapcsolatban hívj bizalommal! Sándor Orsolya – 06/30 999 10 44