A chili paprika csípős termésű paprikafajta, melyet trópusi vagy szubtrópusi égövön termesztenek. A legáltalánosabb vélekedés szerint a chilit legelőször Mexikóban háziasították több mint 6000 évvel ezelőtt. A chili paprika, mint minden paprika fajta, nagy mennyiségben tartalmaz C-vitamint, A provitamint és kapszaicint. A kapszaicin felelős a chili és bármely más erős paprika csípős ízéért. A chili paprikát számos nemzet előszeretettel használja főként ételek fűszerezésére, illetve gyógyhatású késztímények, kozmetikumok összetevőjeként.

A kapszaicin hatásai

A többek közt a chili paprikából is kivonható kapszaicin hasznos segítséget nyújt egészségünk védelmében és a szervezet gyógyításában egyaránt.  A kapszaicin tartalmú készítmények:

– fájdalomcsillapító hatásúak,

– vérbőségfokozó hatásúak,

– gyulladáscsökkentő hatásúak,

– fertőzésgátló hatásúak,

– emésztést elősegítő hatásúak.

Emellett a chili paprika rendszeres fogyasztása serkenti az emésztést, a vérkeringést, enyhíti a hátfájás, a migrén illetve az ízületi gyulladások tüneteit. A gyomor nyálkahártyáját védi az alkohol okozta károsodásoktól, zsírégető, anyagcserefokozó hatása a diétázók számára kifejezetten előnyös, mivel elfogyasztása nagyobb nyál- és gyomornedv termelés által felgyorsítja az emésztést.

Chili krém – narancsbőr ellen

Orvosilag bizonyított, hogy a chili kivonat felgyorsítja a kötőszövetekben lerakódott zsír oldását és elszállítását. Zsírégető, fogyasztó hatású, a narancsbőr elleni vákuumkezelés utókezeléseként hosszabb ideig fenntartja a fokozott vérbőséget, az erek és a nyirokrendszer méregtelenítését. A sápadt, fakó bőrfelszínt élénk színűvé teszi, frissíti a fáradt bőrt.

A chili paprika veszélyei

A chili paprika túlzott mennyiségben való használata külsőleg irritációt, belsőleg kellemetlen tüneteket okozhat. A chili paprika érintése után ne érints nyálkahártyát (szem, száj, nemi szervek)! Gyomorfekélyesek és gyomorrontásban szenvedők kerüljék a chili paprika fogyasztását!