A pattanás és a pattanásszerű kiütések megjelenését egyaránt okozhatja a napérzékenység illetve a túlzásba vitt napozás illetve az aknék kialakulásának hátterében komolyabb orvosi probléma is állhat, ezt napallergiának nevezzük, mely igen ritka betegség. A napérzékenységet úgy definiállhatjuk, hogy abnormális reakció a napfényre. A pattanásszerű kiütések, duzzanatok, pörsenések mind a napérzékenység tünetei lehetnek. A legfontosabb, hogy megállapítsuk, behatároljuk  az aknék megjelenésének valódi okát.

A nap és a pattanás közti összefüggés

A napérzékenység és a pattanás kialakulásának mértéke nagymértékben függ a genetikai adottságoktól illetve a napon vagy napozással eltöltött órák számától emellett sokat számít, hogy fényvédővel-e vagy anélkül történik a napozás. Míg a legtöbb pattanás a bőrön, mely a napérzékenység  kapcsán alakul ki gyorsan és maradandó bőrhiba nélkül gyógyul, ritkább esetekben, súlyosabb bőrproblémák is megjelenhetnek a bőrön, melyek gyógyítása bőrgyógyászati vagy plasztikai beavatkozást igényelhetnek. 

Az akne-ellenes szerek és a napérzékenység

Egyes pattanás elleni készítmények, melyek tartalmaznak pl. tretinoint fokozzák a napérzékenységet, tehát a bőr kevésbé ellenállóvá válik az UV-sugárzással szemben. Mielőtt rendszeresen ilyen készítményeket kezdünk szedni, kérjük ki a kezelőorvos véleményét a szer ellenjavallataival kapcsolatban!

A pattanások kialakulásának megelőzése

A napallergia okozta pattanások, melyek kisebb vagy nagyobb gyulladt, esetleg gennyes hólyagok formájában jelennek meg, könnyedén megelőzhetőek. A bőrünk UV-sugárzással szembeni toleranciájával érdemes tisztába lenni, a fényérzékenységi bőrteszt segít ebben. Ha tisztába kerültünk bőrünk fényérzékenységének mértékével, megtudjuk, hogy mennyi idő tölthetünk el a napon vagy a szoláriumban bőrkárosodás nélkül. A leggyakoribb hiba, hogy sokan túlzásba viszik a napozást/szoláriumozást illetve, hogy a napra menetel előtt nincs megfelelően eltávolítva a smink a bőrfelületről. A smink eltömi a bőr pórusait, ezáltal a szőrtüszők begyulladnak, így kialakulnak a pattanások. Mindig alaposan távolítsuk el a sminket barnulás előtt!