Az idő múlása ellen tehetetlenek vagyunk, de bőrünk fiatalságának megőrzésének érdekében sokat tehetünk azzal, ha figyelünk a környezetünkben előforduló anyagok, legfőképpen az italok és az ételek tekintetében. A napi rutin következtében kialakulhatnak vagy már kialakultak olyan szokásaid, amikbe lehet bele se gondolsz igazán, hogy mennyire ártalmas az egészségedre, főleg a bőröd ráncosodására. Célszerű ezeket az anyagokat minél előbb megismerned és esetleg kiiktatni a mindennapjaidból, így látványos javulást érhetsz el a bőröd állagának tekintetében és sugározni fogsz, amit a környezetedben lévők is észre fognak venni.

Nézzük melyek azok az anyagok, melyek a bőr öregedési folyamatát gyorsítják!

 

Cukor. Az” örök ellenség”, az elhízás, a cukorbetegség és még számos belsőszervi probléma kialakulásának elősegítése mellett a bőr öregedését nagymértékben elősegíti, mivel hizlal és csökkenti a sejtek élettartamát. Könnyű túladagolni, ezért tartsuk szem előtt, hogy a szervezetünknek csak kis mértékben van szüksége cukorra. Cukor helyett használj inkább bármilyen cukorhelyettesítőt!

Szénsav. A szénsavas üdítők fogyasztása a cukortartalmuk mellett a bennük lévő foszfátok miatt sem ajánlott.  A foszfátok az érelmeszesedés és bőrsorvadás mellett a ráncok kialakulását is felgyorsítják. Fogyasszunk több frissen facsart gyümölcslevet és szénsavmentes vizet!

Kávé. Az egyik legerősebb ráncosító, öregedést elősegítő hatású ital a kávé.  A napi 1-2 csésze kávé fogyasztása jelentősen hozzájárul a bőr degenerációjához. Kávézás helyett próbálj meg miél többet aludni, így szervezeted kevésbé fogja igényelni a koffeint.

Alkohol. A túlzott alkoholfogyasztás, mint tudjuk, nem használ semminek a pillanatnyi örömön kívül gyakorlatilag semmit nem profitálunk belőle. A másnaposság, a kialvatlanság, a kiszáradás érzése a bőrön is meglátszik, legfőképpen ha ez az állapot gyakorivá válik. A mindennapi borfogyasztás (napi 2 dl) még hasznunkra is válhat, hiszen a benne található szőlő antioxidáns hatású , de célszerűbb magát a gyümölcsöt elfogyasztani.

Tisztálkodószerek. A manapság kapható tisztálkodószerek nagy része, a bőrön található szennyeződések mellett, túlzott maró hatásuk miatt a faggyút is eltávolítják, mely segíti a bőröd hidratált állapotát fenntartani. A nagyon erősen szárító anyagok többsége elősegíti a bőr öregedését és ráncosodását! Igyekezz minél jobban pótolni a bőrtől elvont anyagokat, hidratáló krém és testápoló használatával!