A szem a lélek tükre, tartja a mondás és valljuk be ez meg is állja a helyét az életbe. A szemkörnyék ápolásának elmulasztása hamar meglátszik az arcon és további bőrhibák, esetleg ráncok kialakulásához vezet. A szem és környékének ápolása ugyanolyan fontos, mint az arc többi részének táplálása.

Nézzük azokat a tényezőket, melyek rontják a szem esztétikai megjelenését!

– erős fénysugárzás

– poros, füstös környezet

– mechanikai hatások (pl. dörzsölés)

– huzat

– nem megfelelő minőségű napszemüveg hordása

– kevés alvás, éjszakai életmód

– A-vitamin hiány

– öröklött tényező

– anyagcserezavar

– vérkeringési rendellenesség

Erős napsugárzás esetében mindenképpen jó minőségű napszemüveget viseljünk, igyekezzünk napi 7-8 órát aludni, kerüljük a dohányfüstös, poros helységeket (mivel egyre több a dohányfüstmentes szórakozóhely, ez többek közt jótékony hatással van a szem egészségének megőrzésére is). Allergia esetén sokszor bedagadhat a szem és ez dörzsölési ingert válthat ki egyesekből, ezt szintén próbáljuk kerülni inkább hűsítő pakolást helyezzünk a becsukott szemre, így nyugtassuk a szem környékét. Az éjszakázás, a kevés alvás,a túlzott drog- és alkoholfogyasztás együttesen hozzájárul a bőr öregedéséhez, ezáltal a szem alatti karikák kialakulásához.

Tippek a karikás szem kezelésére

A-vitamin fogyasztás. A szem látóképességét fokozza. Forrásai: sütőtök,répa,máj.

Minimum 8 óra alvás. A szervezet regenerációja alvás közben történik, így a szemkörnyék regenerációja is.

Szemtorna. A szemgolyó tornáztatása, ami által a szem vérkeringése fokozódik, ezáltal a szem fáradtsága enyhül, nyugtató, lazító hatású. Mit is kell pontosan csinálni? Nézzünk felfelé, majd lefelé, ezután jobbra majd balra. Várjunk 1 percet és ismételjük meg háromszor.

Nyugtató borogatások, hűsítő pakolások. Használjunk búzavirágból készült készítményeket, majd tegyünk a szem köré szemkörnyék ápoló krémet. Ha már kialakultak a karikák a szem körül hársfateából készített borogatást helyezzünk a szemkörnyékre.

Egészséges életmód. A szemkörnyék a nem megfelelő életmód következtében oxigénhiányossá válik, ezért gyekezzük kerülni az alkohol- és drogfogyasztást, mozogjunk minél többet és fogyasszunk legalább 2-3 liter vizet naponta.

Smink. A szem alatti karikák palástolására kiválóan alkalmasak a professzionális alapozók, melyeket a szemkörnyék tisztítása majd szemkörnyék ápoló használata után helyezzünk fel.