Napozás

A napozás következtében esetlegesen kialakuló leégés mellett a nem megfelelő UV védelemmel ellátott bőr a későbbi hatások eredményeképpen tovább károsodhat. A túlásba vitt napozás súlyosabb következményekkel is járhat többek között a bőr öregedési folyamatait is felgyorsítja, nem beszélve a bőrdaganatok kialakulásáról.

Szoláriumozás

A szolárium esetében is a mértékletesség a legfontosabb. Hasonló veszélyekkel jár a gyakori szolárium látogatás, mint az ésszerűtlen napozás. Az UV-A sugarak felelősek a legtöbb elváltozás (anyajegyek, tágult erek, pigmentfoltok stb.) kialakulásáért a bőrön. Ebben az esetben is a bőr öregedése felgyorsul, fiatalabb korban is már jól láthatóvá válnak a mimikai ráncok.

Stressz

A stresszes életmód elég sok embert érint manapság és nem egyszerű folyamat kiiktatni az életünkből, de törekedni kell rá, mivel ez a folyamat is hozzájárul nagy mértékben nemcsak a bőr, hanem az egész szervezet öregedéséhez. Leggyakoribb tünetei a következők: türelmetlenség, idegeskedés, ingerültség, betegségekre való fogékonyság, szélsőségesebb esetben hajhullás, bőrfertőzések ráncok megjelenése, őszülés stb.

Helytelen kozmetikumok használata

Az emberek nagy része nincs tisztában azzal, hogy milyen is a bőrtípusa, mi jellemző – a száraz vagy zsíros, esetleg kombinált –  leginkább a saját bőrére kozmetikai szempontból. Emiatt a többség nem megfelelően választja meg a krémeket, tusfürdőket, testápolókat és egyéb kozmetikai termékeket, amiket a bőrére visz fel.  Ez is hozzájárul idővel ahhoz, hogy a bőr öregedése felgyorsul. Célszerűbb kikérni kozmetikus szakember tanácsát, véleményét arról, hogy milyen is a bőrtípusunk, így egyértelműbbé válik, hogy milyenek a megfelelő kozmetikumok, melyek valójában hozzásegítenek minket, hogy megelőzzük a bőr degenerációját és megakadályozzuk a bőr öregedését.

Helytelen táplálkozás, kevés vízfogyasztás

A helytelen táplálkozás abban az esetben járul hozzá a bőr öregedési folyamatainak felgyorsulásához, ha rendszeressé válik. Ha nem viszünk be a szervezetünkbe elegendő vitamint, nyomelemeketés egyéb létfontosságú anyagokat azaz egysíkúan táplálkozunk a bőrön hamar meglátszik. A legfontosabb a zöldségek és gyümölcsök fogyasztása – ezekben található a legtöbb antioxidáns, melyek megkötik a szabad gyököket – mivel a szervezetben lejátszódó oxidációs folyamatok következtében felszabadult szabad gyökök, felelősek a sejtek öregedéséért.

Az elegendő vízfogyasztás szintén nem elhanyagolható, a szervezetben a tápanyagszállítástól kezdve, a vízben oldódó vitaminok felszívódását segítve, a bőr hidratáltságának biztosításán át nagyon sok tekintetben fontos élettani hatásai vannak. Kevés vízfogyasztás esetén, többek közt, a bőr dehidratált lesz, ráncok jelennek meg rajta, tehát a bőr öregedési folyamatai feltűnőbbé válnak.

Mozgásszegény életmód

Elegendő mozgás hiányában, a bőr hamar megereszkedik, a zsírpárnák kialakulnak, a testtömeg nő, a salakanyagok lerakódnak a szervezetben, nőknél idejekorán láthatóvá válik a narancsbőr. Ezek a leggyakoribb testi tünetek, melyek előfordulnak. Ha a szervezet anyagcseréje lelassul, az a bőrön is igen hamar meglátszik. Törekedjünk arra, hogy minél többet mozogjunk így nemcsak “kültakarónkat”, hanem belsőnket is sokáig fiatalon tarthatjuk.

Alváshiány

Napjaink felgyorsult világában nehéz beosztani úgy az időnket, hogy mindenre jusson elegendő. Az emberek nagy részének 7-8 óra alvás szükséges naponta. Abban az esetben, ha ez nem valósul meg hamar érezhetővé válik a kevés alvással töltött éjszakák száma. A különböző testi problémák pl. hízás, cukorbetegség stb. mellett az arcon is megjelennek  az első tünetek többek közt a karikás szem, aknék, elmélyült mimikai ráncok stb. Igyekezzünk a napi alvásszükségletet betartani, mivel alvás közben regenerálódik a szervezet, ami hatással van a bőr állapotának javítására is.

Dohányzás

Bizonyított tény, hogy  a dohányosok sokkal idősebbnek néznek ki nemdohányzó társaiknál. A dohányzás az erek szűkülését okozza, így a bőrszövetek vérellátása csökken, ezért sokkal több ránc jelenik meg a bőrön, mint abban az esetben, ha nem áll fenn a dohányzás ténye. Szokj le mielőbb, mert ez csak egy negatív hatás azok közül, amit a dohányzás okoz!

Légszennyezettség

A levegő minősége is befolyásolja a bőr öregedési folyamatait. A légszennyezettség hatására a szervezetben megnő a szabad gyökök száma, ami károsítja a sejtek. Emiatt a sejtkárosodás miatt a bőrön korán megfigyelhetőek az öregedés jelei.

Alkohol- és drogfogyasztás

Az alkoholfogyasztás – és a drogfogyasztás is – káros az egész szervezetre, de a legszembetűnőbb, az arcon megjelenő, tágult erek, amiről már mindenki számára egyértelműen felismerhető a túlzásba vitt alkohol iránti szenvedély. Az alkohol vízelvonó hatása jelentős, a drogfogyasztás esetében szintén ez a mellékhatás fennáll. Ezáltal a bőr szárazzá, dehiratálttá, majd ráncossá, elnyűtté, fakóvá válik. A bőr öregedési folyamatai nyilvánvalóvá válnak.