Az akné –köznapi nyelven a pattanás – a bőr gyulladásos betegsége, amely a bőr pórusainak eltömődése következtében alakul ki. Sohasem fertőző, legtöbbször az arcon, a nyakon, a vállon, a háton és  a mellkason jelentkezik ez az elváltozás. A nem megfelelő kezelés következtében esztétikailag igen zavaróvá válhat annak a személynek akin megjelenik. Mindig kérjük szakember segítségét az akné kezelésekor, mert a tapasztalatok alapján az otthoni beavatkozás súlyos torzulásokhoz, maradandó mély hegek kialakulásához vezethet.

Az akné kialakulásának feltételezett okai

Mivel az akné kialakulásának pontos oka nem ismert, valószínűleg több tényező együttes hatása lévén jön létre.

– a férfi nemi hormon (androgén hormon) szintjének emelkedése

– öröklött hajlam

Ez a két tényező a legjelentősebb a lányok és a fiúk esetében is, mivel pubertáskorban mindkét nemnél változik a hormonszint, a hajlam pedig a szülőktől örökölhető.

Az aknét súlyosbíthatja még a menstruációs ciklus, terhesség, fogamzásgátló tabletta szedése és a stressz is.

Azok a személyek, akiknél fennáll az akné-probléma általában igyekeznek a rizikófaktorokat elkerülni illetve csökkenteni.  Érdemes végigigondolni vajon mi okozza ezeket az elváltozásokat a bőrödön! Ha több figyelmet fordítasz a mindennapi tevékenységeidre lehetséges, hogy mérsékelni tudod az aknék megjelenését a bőrödön!

Ne piszkáld az arcod!

Sokan észre sem veszik de napjában többször is megérintik az arcukat, vagy önkéntelenül kaparják a bőrükön kiálló részeket vagy csak sűrűn beletúrnak a hajukba vagy támasztják az állukat a tenyerükön. Ismerős ugye? Törekedj a kevesebb arcérintésre!

Óvatosan a frufruval!

A frufru nagy felületet lefedd az arcodból és amellett, hogy divatos, rossz hír, hogy folyamatosan érintkezik az arcoddal ami az akné számára kifejezetten kedvező. Ezért inkább feltűzve hord a frufrud és kerüld a hajhab, hajlakk felvitelét mivel spriccelés közben óhatatlanul az arcodra is jut a permetből így eltömi az arc pórusait!

Légy körültekintő a fényvédő készítmények vásárlásakor!

Nyáron fontos, hogy vízalapú fényvédőket használj, az olajalapú napvédők növelik az akné kialakulásának kockázatát, mivel eltömi a pórusokat, így gátolják a megfelelő bőrlégzést.

Nyáron fokozott figyelmet kell fordítani az izzadságcseppek eltávolítására!

Arctörléskor használjunk törlőkendőt, ami jó nedvszívó, kerüljük a piszkos kézzel való arctörlést, mivel így csak eltörlöd az arcbőrön az izzadságot (méreganyagokat), a bőröd valójában nem lesz tiszta.